Доступність посилання

ТОП новини

Італія починає екстрадицію іммігрантів-злочинців


Наталка Кудрик Рим, 2 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Італійська влада пішла на рішучі заходи, щоб протидіяти високому рівневі злочинності в країні. Після останнього трагічного випадку парламент ухвалив закон про екстрадицію іноземних громадян-правопорушників.

У четвер увечері у римській лікарні померла 47-літня італійка, котру напередодні пограбував і жорстоко побив новоприбулий іммігрант із Румунії. Молодий чоловік скоїв напад біля залізничної станції на околиці Рима, за кілька метрів від стихійного табору ромів, де він мешкав разом із безпритульними співвітчизниками.

Цей трагічний випадок урвав терпець італійської влади і спричинив термінове ухвалення закону про негайну екстрадицію іноземців-правопорушників, у тому числі громадян країн Євросоюзу, до якого від початку року приєдналася Румунія.

Упродовж десяти місяців членства Румунії у ЄС потік її громадян на Апенніни значно збільшився. За останніми даними, їх в Італії вже понад півмільйона.

Мер італійської столиці Вальтер Вельтроні запропонував припинити неконтрольований приплив румунів.

«Я дуже сподіваюся, що урядові вистачить сил протистояти цій проблемі на європейському рівні. Адже неможливо жити у Європі і дозволяти іміграційний потік до іншої європейської країни такий чиcленний, як із Румунії до Італії останніми роками», – заявив він.

Прем’єр Романо Проді повідомив про нововведення офіційний Бухарест, наголосивши, що заходи спрямовані виключно проти кримінальних елементів румунської національності.

Більшість представників румунської громади живуть нормальним життям і старанно працюють в Італії, додав голова уряду.

Однак статистика вражає: 75 відсотків убивств, ґвалтувань, крадіжок здійснюють саме вихідці з Румунії.

Права опозиція виступає за видворення не лише іноземних злочинців, але й усіх інших, хто не має помешкання та засобів для існування.

У столиці під мостами на берегах Тібру розкидані численні бараки і намети з безпритульними. Подібна ситуація у Мілані, Турині та Неаполі.

Українці теж відчують новий закон

Ескалація насильства, провокована іммігрантами, кидає тінь підозри на представників усіх національностей Східної Європи. Цими днями італійські мас-медіа повідомляють про затримання нелегалів із Молдови, України та Росії.

Речник українського посольства Ярослав Мошкола каже, що українські нелегали теж відчують на собі новий закон.

«Українці не є активними учасниками кримінального світу в Італії, бо 90 відсотків українських іммігрантів – жінки. Отож останні нововведення італійського уряду на українцях особливо не позначаться. Хоча, звичайно, нелегальним мігрантам стане важче», – каже український представник.

Із-поміж країн ЄС Італія вважається найтолерантнішою у ставленні до іммігрантів. На сьогодні офіційно їх налічується в країні майже 4 мільйони.

Після румунів, мароканців та албанців українська громада посідає четверте місце за чисельністю – понад 100 тисяч осіб. А за неофіційними підрахунками, українців в Італії разів вшестеро більше.

Матеріали до теми:

• Еміграція чи репатріація: за неофіційними даними від 5 до 7 мільйонів українців виїхали за кордон шукати кращого життя • Уряд Німеччини ухвалив національний інтеграційний план стосовно мігрантів • Українські нелегали у майбутньому зможуть отримувати допомогу від ЄС на працевлаштування при поверненні додому • Єврокомісія пропонує запрошувати на роботу до ЄС громадян третіх країн
XS
SM
MD
LG