Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Німеччини ухвалив національний інтеграційний план стосовно мігрантів


Надія Кандиба Німеччина, 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У відомстві федерального канцлера Німеччини в Берліні відбувся так званий інтеграційний саміт. У зустрічі з главою німецького уряду Анґелою Меркель взяли участь 90 делегатів від організацій, що представляють інтереси мігрантів. На зустрічі обговорили національний інтеграційний план. Однак, три найбільші турецькі спілки бойкотували переговори.

«Майже історична подія» – так канцлер Німеччини Анґела Меркель назвала перший інтеграційний саміт, який відбувся торік. Друга подібна зустріч могла б стати вже на всі 100 % історичною, якби не суперечка навколо реформованого міграційного законодавства.

Три найбільші турецькі організації в Німеччині вирішили бойкотувати саміт. Голова турецької громади Кенан Колат пояснив: «Від людей, які походять, наприклад, з Туреччини, арабських країн, і які хочуть переїхати до своїх родичів у Німеччині, вимагають спочатку знань німецької мови. На громадян інших країни, з якими Німеччина має хороші економічні стосунки, таке правило не поширюється. Це однозначна дискримінація».

Анґелі Меркель вже ж довелося вислухати критику турків

Про нове міграційне законодавство йшлося й під час зустрічі з представниками мігрантів у відомстві канцлера. І Анґелі Меркель довелося вислухати критику від тих турків, які, все ж таки, завітали до неї в гості. Уряд, однак, не збирається вносити змін до законодавства.

Прихильники нового закону вказують на те, що знання німецької мови лише піде мігрантам на користь. Справа в тому, що переважна більшість турків, які живуть у Німеччині, привозять своїх дружин з Туреччини. Оскільки ці жінки не знають німецької мови, вони опиняються в повній суспільній ізоляції. Розповідають, що були випадки, коли такі мігрантки навіть не знали назви міста, в якому проживають.

Відповідаючи на критику стосовно нового міграційного законодавства, Анґела Меркель зауважила: «В уряді ми вирішили ще раз провести інтенсивну роз’яснювальну роботу про зміст нового закону, оскільки тут можна завдати великої шкоди, якщо свідомо поширювати неправильну інформацію. Крім того, не слід забувати, що інтеграція – це не тільки допомога, але й висування певних вимог. Реальність виглядає так, що декому слід допомогти, щоб у нього з’явилася така готовність інтегруватися. На мою думку, цей закон є розумним компромісом».

400 різних зобов''язань беруть на себе політики, підприємці та самі мігранти

Саме сприяти інтеграції мігрантів у німецьке суспільство покликаний і національний інтеграційний план, який у четвер у Берліні після зустрічі з представниками об’єднань мігрантів представила Анґела Меркель. Цей план складається приблизно з 400 різних зобов''язань, які добровільно взяли на себе політики, підприємці й самі мігранти. Серед іншого планується не тільки додаткові можливості для проходження інтеграційних і мовних курсів, але також покращити доступ іноземців, які постійно проживають у Німеччині, до ринку праці.

Восени наступного року планується провести наступний інтеграційний саміт, учасники якого спробують з’ясувати, чи вдалося досягти відчутного поступу в інтеграційній політиці.

Матеріали до теми:

• Українські нелегали у майбутньому зможуть отримувати допомогу від ЄС на працевлаштування при поверненні додому • Єврокомісія пропонує запрошувати на роботу до ЄС громадян третіх країн • ЄС пoсилює боротьбу з нелегалами • Трудова міграція: чому саме українські заробітчани найчастіше стають жертвами шахраїв? • Міграція буває різна. Але Україні найбільше дошкуляє нелегальна • Уряд Німеччини ухвалив новий проект міграційного законодавства
XS
SM
MD
LG