Доступність посилання

ТОП новини

Українські нелегали у майбутньому зможуть отримувати допомогу від ЄС на працевлаштування при поверненні додому


Наталія Вікуліна Брюссель, 9 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) Єврокомісія оголосила про виділення 14 мільйонів євро на програму з міграції, якою передбачається повернення нелегалів додому та їхнє працевлаштування. Гроші мають піти також на створення кращих можливостей Євросоюзу для прийому дедалі більшої кількості мігрантів. Кошти отримають найкращі проекти у галузі міграції.

Міграційні потоки до Євросоюзу стрімко зростають, особливо з півдня, зазначив віце-президент Єврокомісії, Комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні. Тому, каже він, Євросоюз має збільшити свої здатності реагувати на такі виклики.

В коментарі для Радіо Свобода речник комісара Фрізо Роскам-Аббінг сказав: «Ми маємо дуже важливу загальну рамкову програму «Солідарність у керуванні міграційних потоків», на яку виділені 4 мільярди євро на наступні 7 років. Через неї іде допомога країнам-членам у проблемах із міграційним тиском і потоками у всіх вимірах – інтеграцією, поверненням, контролем зовнішніх кордонів, біженцями, здатностями для прийому та інтеграції мігрантів. Але ця програма не передбачає відповідей на негайні виклики міграції, і тому ми розпочинаємо іншу програму під назвою «Керування міграцією – солідарність у дії».

ЄС допомагатиме нелегальним мігрантам за певних умов

Нова програма доповнює і фінансово підсилює політику Євросоюзу в галузі міграції. Половина з виділених коштів, тобто 7 мільйонів євро, підуть на підтримку зусиль країн ЄС у поверненні нелегальних мігрантів додому, їхньому працевлаштуванні та на проведення інформаційних кампаній про міграцію. Співпрацю щодо повернення нелегалів Брюссель заохочуватиме як між країнами Євросоюзу, так і між членами ЄС та третіми країнами. Євросоюз допомагатиме мігрантам, що повернулися, знову інтегруватися в життя країни походження і знайти роботу. Але це можливо лише в тому випадку, якщо та чи інша третя країна уклала з Євросоюзом угоду про реадмісію – тобто, про повернення нелегалів.

Речник Роскам-Аббінг підтвердив Радіо Свобода, що фінансову допомогу на інтеграцію у суспільство потенційно зможуть отримувати і українці, які перебували у країнах ЄС нелегально, і які повернулися додому. Це буде можливим після ратифікації угоди про реадмісію між Україною та ЄС – український міністр закордонних справ Арсеній Яценюк сподівається, що угоду ратифікують у листопаді цього року.

У Європі щороку гине 3-4 тисячі нелегальних мігрантів

Брюссель також оголосив, що кошти підуть на інформаційні кампанії щодо небезпеки нелегальної міграції. За даними Єврокомісії, у подорожах за кращим життям у Європі щороку гине 3-4 тисячі незаконних мігрантів.

За останні 2 роки наплив нелегалів до південних країн Євросоюзу сягнув небувалих масштабів. Віднедавна країни ЄС також мають великі потоки іракських біженців. Все це створює великі складнощі для прийому біженців і шукачів притулку. Тож за новою програмою країни Євросоюзу матимуть ще 7 мільйонів євро фінансової допомоги, щоб створити кращі умови для прийому біженців.

Матеріали до теми:

• Єврокомісія пропонує запрошувати на роботу до ЄС громадян третіх країн • Трудова міграція: чому саме українські заробітчани найчастіше стають жертвами шахраїв? • Міграція буває різна. Але Україні найбільше дошкуляє нелегальна • Уряд Німеччини ухвалив новий проект міграційного законодавства • Україна закликає Чехію укласти нову угоду про працевлаштування. • ЄС пoсилює боротьбу з нелегалами. • Хатні робітниці в Італії: права і соціальний захист.
XS
SM
MD
LG