Доступність посилання

ТОП новини

Переможець парламентських виборів у Польщі почав формування нового уряду


Єва Поштар Варшава, 9 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Через 19 днів після парламентських виборів Польща має нового прем’єр-міністра. Ним став лідер партії Громадянська платформа Дональд Туск. Йому 50 років. У 90-тих був лідером партії Ліберально-Демократичний Конґрес. Пізніше ця партія увійшла до складу партії Демократична Унія, Унія Свободи. У 2005 році Туск, як лідер нової партії Громадянська платформа, змагався за президентське крісло з Лєхом Качинським. Пана Туска знають у Польщі як фаната футболу. Він належить до польської етнічної групи кашубів, які споконвіку проживають у регіоні Помор’я. Колись в інтерв’ю він сказав, що шкодує, але кашубською говіркою не володіє.

Дональд Туск
(wikimedia)
Призначення керівника польського уряду відбулось у президентському палаці без участі журналістів. Спостерігачі гадають: чи це лише технічна дрібничка, а чи цей факт має означати ставлення президента Леха Качинського до нового уряду.

Новопризначений прем’єр Дональд Туск – оптиміст

Ось що він сказав у п''ятницю про своє майбутнє прем''єрство: «Часом хапаюсь за голову, адже маю сім''ю, яка живе далеко, у Сопоті. Ми зараз з дружиною та дітьми заново формуємо своє сімейне життя.Тільки це мене засмучує. А щодо прем''єрства, зізнаюсь щиро, — не відчуваю ніякого хвилювання. Це тому, що останні два роки я пережив дуже гостре політичне протистояння, навіть війну. Тому я переконаний: подолаємо все».

Новий польський уряд Дональд Туск формуватиме спільно із Польською селянською партією. Відомо, що віце-прем''єром, міністром економіки буде лідер цієї партії Вальдемар Павляк.

У коаліційному уряді партія Громадянська платформа отримає 14 міністерських портфелів. Польська селянська партія – три міністерські портфелі, в тому числі міністерство сільського господарства. У новому уряді будуть партійні лідери і безпартійні фахівці, такі як, скажімо, міністр фінансів професор Яцек Ростовський чи євродепутат Богдан Кліх.

Дональд Туск упродовж двох тижнів має сформувати кабінет міністрів. Однак уже зараз видно перші ознаки протистояння між керівником нового уряду та польським президентом Лєхом Качинським, оскільки президент по-своєму інтерпретує свої повноваження щодо ведення закордонної політики.

Чого очікують у Польщі від нового прем’єр-міністра?

На це запитання Радіо Свобода відповідає політичний оглядач щоденника "Жечпосполіта" Рафал Зіемкевич: «Треба знати відповідь на питання. По-перше: чи Дональд Туск хоче почати докорінні реформи польської економіки так, як обіцяв перед виборами? Це, однак, може закінчитись для нього громадськими протестами. Може, захоче непошкодженим «донести» до президентських виборів 2010 року свій нинішній рейтинг популярності, який він має серед поляків».

Українсько-польські стосунки не зазнають змін

Радіо Свобода поцікавилось, як польські коментатори прогнозують українсько-польські відносини за нового уряду . Говорить оглядач щоденника «Газета виборча» Марцін Войцеховський: «На мою думку, не змінюватимуться головні вектори польської закордонної політики. Це також належить до стратегічного партнерства з Україною. Якщо пан Туск головним своїм завданням вважає покращення відносин Польщі з Євросоюзом, тоді можна чекати ефективніших результатів польської політики підтримки українських аргументів про європейську інтеграцію України».

Матеріали до теми:

• Президент Польщі Лех Качинський після двотижневого мовчання простягнув руку переможцям у парламентських виборах • Ліберал Дональд Туск – наступний прем’єр Польщі • Поразка Качинських: Ліберальна партія "Громадянська платформа" перемогла на польських виборах
XS
SM
MD
LG