Доступність посилання

ТОП новини

Президент закликає кожного українця у День ушанування жертв Голодомору засвітити свічку в пам’ять про загиблих


День ушанування жертв Голодомору цього року відзначають 24 листопада. «Від сьогодні в Україні розпочинається поминальний тиждень за мільйонами жертв Голодомору», – заявив Віктор Ющенко в п’ятницю. Він наголосив, що нинішнє покоління має глибоко усвідомити масштаб пережитого Україною лихоліття і зробити все, щоб зберегти пам’ять про загиблих. У зв’язку з цим Президент закликав кожного українця в День ушанування жертв Великого голоду засвітити свічку на знак шани до загиблих. На початку листопада Президент видав указ, за яким о 16:00 24 листопада оголошена хвилина мовчання на згадку про жертви голодоморів.


День ушанування жертв Голодомору цього року відзначають 24 листопада.

«Від сьогодні в Україні розпочинається поминальний тиждень за мільйонами жертв Голодомору», – заявив Віктор Ющенко в п’ятницю під час презентації відеокліпу Оксани Білозір «Свіча», присвяченого трагедії 1932–1933 років.

«Мені б дуже хотілося, щоб у ці дні українська нація мала велике серце», – сказав Ющенко. Він наголосив, що нинішнє покоління має глибоко усвідомити масштаб пережитого Україною лихоліття і зробити все, щоб зберегти пам’ять про загиблих.

У зв’язку з цим Президент закликав кожного українця в День ушанування жертв Великого голоду засвітити свічку на знак шани до загиблих.

Голова держави відзначив непростий процес визнання трагедії Голодомору не лише світовою, але й українською спільнотою, зокрема деякими політиками.

«Мене боляче дивує, що та дорога визнання, якою йде українська нація, є надзвичайно складною… Прикро, що світова спільнота не знає цілого масиву з подій 1932–1933 років, але прикріше, що сама нація не хоче про це знати… Цей шрам у нашій моралі, у нашій духовності, людяності буде ще на багато поколінь», – сказав Ющенко.

Президент наголосив на важливості встановити історичну правду про тогочасні події, зокрема про кількість жертв, загиблих у роки Голодомору в Україні.

«Нам треба йти дорогою, яка б привела нас до правди 1932–1933 років», – наголосив він і додав водночас, що цей процес, безумовно, не буде легким.

На початку листопада Президент видав указ, за яким о 16:00 24 листопада оголошена хвилина мовчання на згадку про жертви голодоморів.

На цей час буде припинена робота в органах державної влади, на підприємствах, установах і організаціях, за винятком неперервних виробництв, а також рух громадського і приватного транспорту в населених пунктах.

24 листопада будуть приспущені державні прапори і обмежене проведення розважальних програм і заходів.

Одним із пам’ятних заходів у цей день є й акція «Запали свічку».
XS
SM
MD
LG