Доступність посилання

ТОП новини

Секретні служби комуністичного блоку глибоко проникали у Ватикан


Василь Зілгалов Прага, 21 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цієї осені минає 18 років від краху комунізму у Центральній Європі. Це достатній період для змужніння, і такі країни як Чехія, Словаччина чи Угорщина багато зробили для цього. Нині вони члени ЄС, тут зростає демократія. Якраз у столиці Словаччини Братиславі відбулася на початку листопада міжнародна конференція з проблем історії діяльності КДБ та співпраці секретних служб комуністичного блоку до 1989 року. Однією з гострих дискусійних тем на конференції стала історія проникнення згаданих комуністичних секретних служб у Ватикан, адже у 50-ті роки польські секретні служби знали навіть деталі таємного голосування конклаву кардиналів під час виборів папи Івана ХХІІІ.

КДБ хотіло схилити Ватикан до визнання Східного блоку
(RadioSvoboda.Ua)
Архіви секретних служб в країнах Центральної Європи свідчать, що комуністичні спецслужби успішно проникали у Ватикан. Радянське КДБ вдало використовувало центральноєвропейські секретні служби для такий цілей, особливо польські та угорські секретні підрозділи. Італійський дослідник з Болонського університету Стефано Боттоні наголошує, що особливо активізувалися комуністичні спецслужби у Ватикані після оголошення католицькою церквою діалогу зі Східним блоком у 60-ті роки.

Стефано Боттоні: «Це був 1967 рік, коли Павло Шостий підписав дуже важливу енцикліку, названу «Прогрес народів» (Популарум Прогресіо), у якій Ватикан спробував дати відповідь на виклики сучасності щодо Католицької церкви. Ватикан спробував наблизитися до нових соціальних, колоніальних проблем. А КДБ і Москва бачили у цій енцикліці і в цих кроках Ватикану на Схід дуже добру основу для ідеологічної війни».

КДБ хотіло схилити Ватикан до визнання Східного блоку

Метою цієї «війни» КДБ і Москва бачили намагання схилити Ватикан до визнання Східного блоку та підтримки радянської зовнішньої політики, як нібито антиколоніальної і соціальної – на противагу «західному колоніалізмові та імперіалізмові». У шістдесяті роки особливих успіхів досягли угорські спецслужби, які мали у Римі ефективну мережу інформаторів з духівництва, журналістів та дипломатів. Недарма офіцери розвідки країн Варшавського договору збиралися на наради у Будапешті для обговорення ще більшого проникнення у Ватикан. У цьому плані угорці тісно співпрацювали з польськими секретними службами. Польські дослідники з Інституту національної пам’яті Анджей Ґраєвскі та Владислав Булгак стверджують, що вже наприкінці 50-х років польські секретні спецслужби активно використовують католицьких отців для збору інформації з Ватикану. Для цього, за словами Владислава Булгака, польські спецслужби збирали всю можливу інформацію про священиків.

Владислав Булгак: «Це були матеріали, що їх збирали щодня на кожного отця. Тут годилися їхні проблеми з алкоголем, жінками чи щось подібне. Спецслужби намагалися знайти досить компромату на кожного священика. Майже всі вони були примушені до співпраці з секретними службами, але, я думаю, що лише 10-15 відсотків погодилися співпрацювати».

На перешкоді став Папа Іван Павло Другий

Вже згаданий італійський дослідник Стафано Боттоні наголошує, що впровадження комуністичної секретної агентури до Ватикану успішно тривало до приходу нового Папи – Івана Павла Другого. Не дивно, що, за свідченнями архівів у Польщі та Угорщині, ці секретні служби намагалися перешкодити обранню Кароля Войтили на папський престол.

Хоча за 20 років новий Папа спромігся значно очистити Ватикан від комуністичної агентури, однак і до сьогодні проблеми цієї спадщини залишаються, особливо у Польщі.

Владислав Булгак: «Ті ж самі люди, які почали кар’єру за комуністичної доби, нині беруть участь у польській політиці, польських ЗМІ, у польському соціальному житті. Так що ніякої перерви між минулим і новими часами не було».

Хоча католицька церква у Польщі багато працює над архівами секретних служб, просування до правди, на думку того ж польського дослідника Булгака, відбувається повільно. Новий скандал 2007 року з претендентом на посаду архієпископа Варшавського, Станіславом Вельгусом, який публічно зізнався у співпраці з комуністичними спецслужбами, є свідченням нинішніх проблем католицької церкви у цьому плані.

70 відсотків священиків у Литві працювали на КДБ

Арвідас Анусаускас із литовського Інституту геноциду та опору в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що в Литві у 60-70-ті роки приблизно 70 відсотків священиків працювали на КДБ. І це для країни, яка має всього три з половиною мільйони населення. Проблемою є й те, що чимало документів із архівів КДБ були вивезені з Литви до Москви, де вони сьогодні недоступні для дослідників. Подібна скринька Пандори є наразі мало доступною і в Словаччині, як про це мовилось на міжнародній конференції в Братиславі в листопаді цього року.

Матеріали до теми:

• Колишніх співробітників репресивних органів заохочують «сповідатись» в польському Інституті національної пам’яті • Радянська держбезпека використовувала свої методи роботи в Центральній та Східній Європі • Діяльність НКВД/КҐБ та їхня співпраця з таємними службами в середній і східній Європі в 1945-1989 • СЕРПОМ І МОЛОТОМ! Чи визнають українські комуністи “темні плями” в радянській історії?
XS
SM
MD
LG