Доступність посилання

ТОП новини

Колишніх співробітників репресивних органів заохочують «сповідатись» в польському Інституті національної пам’яті


Єва Поштар Варшава, 19 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польський Інститут національної пам’яті започаткував нову освітню програму «Нотації – спогади очевидців». Історики інституту записують на відео-плівці спогади людей, репресованих в період Народної Польщі та чекають на співробітників комуністичних спецслужб, які можуть здійснити своєрідний розрахунок зі своїм минулим, тобто здійснити «сповідь свого життя». Відеозаписи будуть потім скопійовані на диски та передані для використання на уроках історії в польських школах.

Молоді польські волонтери в рамках програми "Нотації" готуються у приміщеннях Інституту національної пам''яті до проведення відеозапису спогадів очевидця історичних подій.
(ipn.gov.pl)
Історики наголошують на тому, що хоч проект «Нотації», започаткований Інститутом національної пам’яті, ще маловідомий в країнах пострадянського простору, однак дослідницький метод названий oral- history віддавна використовують дослідники в державах Західної Європи.

Фахівці переконані, що відеозаписи спогадів покоління очевидців, що пережили події Другої світової війни, були активними у повоєнний період, збагатять своєрідним кліматом особистих почуттів запорошені архівні документи.

Новинкою проекту польського Інституту національної пам’яті є те, що поле досліджень поширене на роки Народної Польщі, a до участі в ньому запросили колишніх співробітників комуністичного репресивного апарату.

Масового «сповідання» не буде?

Про новий освітньо-історичний проект Радіо Свобода розповів один із його координаторів Міхал Куркевич: «У рамках того проекту на сьогоднішній день ми записали свідчення понад 100 очевидців. Це в основному свідчення покоління Другої світової війни. Досі на сто свідчень записали спогад одного працівника комуністичних органів репресій. Однак ця особа до часу своєї смерті не бажає оприлюднювати цих записів».

Пан Куркевич зазначив, що Інститут національної пам’яті не сподівається, що колишні працівники комуністичного репресивного апарату будуть масово «сповідатись» у своїх злочинах, заподіяних ними в роки Народної Польщі.

Поміркованим оптимістом щодо цієї справи є історик, доктор Антоні Дудек: «У середовищі колишніх співробітників репресивного апарату панує своєрідна «змова мовчання». Пропозиція участі в програмі «Нотації» спрямована до тих, хто хоче подолати цей бар’єр. Сподіваюсь, що будуть такі окремі випадки. Однак їх буде менше, ніж жертв комуністичних злочинів. Це зрозуміло, охочих гордитись своїми злочинами буде набагато менше. На мою думку, все-таки треба було вийти з такою пропозицією».

Свідчення очевидців розмістять на компакт-дисках

Співробітник польського Інституту національної пам’яті Міхал Куркевич наголошує на тому, що проект «Нотації – спогади очевидців» обіймає також період творення та діяльності демократичної опозиції у 70-90-ті роки.

Пан Куркевич звертає увагу і на освітній аспект програми: «Хочемо з тих відеозаписів створити допоміжні матеріали для навчання історії у польських школах. Записи свідчень очевидців будуть переведені на компакт-диски. На кожному з них буде вміщено десять спогадів учасників історичних подій. Спогади мають супроводжуватись історичним коментарем».

Матеріали до теми:

• У Польщі почалася масштабна акція усунення із державних посад співробітників колишніх комуністичних спецслужб. • Польща відкликає своїх дипломатів, причетних до спецслужб. • Чи співпрацював із комуністичними спецслужбами приятель і колега папи Івана Павла Другого?

• Радянська держбезпека використовувала свої методи роботи в Центральній та Східній Європі • Діяльність НКВД/КҐБ та їхня співпраця з таємними службами в середній і східній Європі в 1945-1989 • СЕРПОМ І МОЛОТОМ! Чи визнають українські комуністи “темні плями” в радянській історії?
XS
SM
MD
LG