Доступність посилання

ТОП новини

Жертви Голодомору 1932-33 років на Дніпропетровщині


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 23 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Жнива скорботи» на Дніпропетровщині стерли з лиця землі сотні сіл, позначених так званими «чорними дошками». Тепер їх немає ані на картах, ані у пам’яті людей. За даними вітчизняних істориків, голодомор 1932-33 років торкнувся кожної третьої родини на Придніпров’ї, а сама область втратила близько мільйона людей.

Памятний знак жертвам голодоморів і політичних репресій у Дніпропетровську, поблизу пам''ятника Г. Петровському
(RadioSvoboda.Ua)
Мешканці передмістя Дніпропетровська Марії Чеснейшій у далекому 32-му вдалося вижити дивом, завдяки добрим односельцям. Донька сільського священика згадує – з їхньою родиною члени так званих «продзагонів» були особливо жорстокі.

Марія Чеснейша: «Все забрали уповноважені – і те, що батько закупив, і те, що виросло на городі. Викликали батька в сільраду, там глумилися з нього, а вночі підпалили хату»

Точну кількість людей, які загинули у 1932-33 роках на Дніпропетровщині, історики досі не можуть назвати, хоча документів, що свідчать про ті роки, не так вже й мало. Приміром, цього року фахівці виявили нові дані щодо Голодомору на території Кам’янського (це колишня назва Дніпродзержинська). Зокрема, в одному з інформаційних листів місцевий прокурор повідомляв до обласної прокуратури, що із серпня 1932 року до січня 1933 року в справах із хлібозаготівлі засудили більше 100 осіб, а загальний термін ув’язнення склав понад півтисячі років. Відшукали у Дніпродзержинську також документи, що свідчать про розміри «заохочення» за інформацію про тих, хто ховав зерно, – «доносчикам» віддавали десяту частину конфіскованого збіжжя.

До російських архівів потрапити тяжко

Ще більше світла на події чорних 1930-х могли б пролити документи, які наразі перебувають в російських архівах, каже доцент кафедри історії України Дніпропетровського національно університету Олександр Нікілєв, однак туди втрапити тяжко.

Олександр Нікілєв: «Для того, щоб потрапити в Архів новітньої історії, це колишній Архів історії КПРС, мені довелося чекати три дні, доки перевіряли мою особистість. Туди – допуск лише вибраним російським історикам».

На Дніпропетровщині ж зараз працюють пошукові історико-краєзнавчі експедиції. 162 науково-дослідні групи у півсотні сіл записують свідчення людей, збирають предмети хатнього вжитку, одяг та інші речові докази тих років. Усе записане має увійти до «Книги пам’яті».

Різне ставлення до Голодомору

Улітку наступного року до науковців долучаться і юні історики. Про це розповів Радіо Свобода декан історичного факультету Дніпропетровського університету, доктор історичних наук Сергій Світленко: «Запланована на липень-серпень наступного року студентська експедиція, спрямована на розшук свідків, які б могли дати матеріал тих драматичних часів. Сподіваємось, що ініціативу студентів підтримають... й представники влади».

А втім, дніпропетровські історики констатують: молодим людям певною мірою легше усвідомити масштаби і значення трагедії 33-го для українського народу, тоді як частині людей старшого покоління визнати провину радянської влади у цьому ще й досі важко.

Доцент кафедри політології Дніпропетровського університету Віктор Пащенко зазначив: «Ми читали лекції по всій області, і стикалися з різною реакцією. З одного боку, люди визнавали Голодомор, ділились спостереженнями, літні юди згадували, як це було. Проте значна частина заперечувала цей факт, агресивно виявляла свою точку зору, говорила, що жодного Голодомору в Україні не було».

До Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій у школах та вишах Дніпропетровщини організували уроки та відкриті слухання на тему Голодомору, а 24 листопада в містах і селах відбудуться жалобні мітинги. Один із них – на привокзальній площі, прямо біля пам’ятника одному із організаторів політичних репресій в Україні Григорієві Петровському.

Матеріали до теми:

• Жнива скорботи: 75-ті роковини Голодомору в Україні. Хто і чому боїться назвати це геноцидом? • Українці на Апеннінах закликають італійську владу визнати Голодомор геноцидом • У Сватовому Луганської області встановили пам’ятник жертвам Голодомору • Вшанування жертв Голодомору проходить на Луганщині непомітно • Тема Голодомору в Українці цікавить і німецьких науковців • В Латвії вшановують пам''ять жертв Голодомору 1932-1933 років • Малколм Маґґерідж – британський журналіст, що розповів світові правду про Голодомор • Уолтер Дюранті – журналіст, який став «символом» замовчування голодомору • Жертвами Голодомору 1932-33 років були і чехи із сіл на півдні України •&nbsp Головний рабин України закликав євреїв вшанувати пам’ять жертв Голодомору • Фотовиставку розсекречених архівних документів про Голодомор в Україні відкрили на Словаччині • Росія заявляє про «всілякі спекуляції з боку певних політичних кіл в Україні» навколо теми «голоду 30-х років у Радянському Союзі»

















XS
SM
MD
LG