Доступність посилання

ТОП новини

Німецький євродепутат Галер: «Для України не існує нині чіткої перспективи членства в ЄС»


Наталія Вікуліна Брюссель, 26 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Для України не існує нині чіткої перспективи членства в Євросоюзі. У цьому впевнений німецький європарламентар, представник фракції Європейської народної партії і європейських демократів Міхаель Галер. В інтерв''ю Радіо Свободи він пояснив, чому дотримується такої позиції.

Міхаель Галер
(official site)
Міхаель Галер: Я підтримую європейську перспективу (для України), але реальність така, що нині для неї не існує чіткої перспективи членства в ЄС. З одного боку, це викликано положенням у самому Євросоюзі, який ще не готовий приймати подальших членів. Але з іншого боку, Україна має такий стан справ, коли ми не повинні робити третій крок перед першим. Країна має сама зробити багато кроків. І політики мусять дуже чітко довести це до населення: потрібна величезна кількість реформ, істотних реформ у всіх галузях суспільства, економіки, у соціальних службах, освіті, потрібні величезні реформи. Не заради Євросоюзу, а заради України. І це потребує величезних зусиль від усіх залучених сторін – політиків, суб''єктів економіки, людей. Щоб ми тут, у Європі, побачили реальний поступ. Тому що наразі, на жаль, ситуація в цілому для нормальних громадян не поліпшилася до такого рівня, що б я сказав: так, вони вже на доброму шляху. Тож, я думаю, що було б неправильним нині намалювати красиву картину того, як чудово було б вступити до ЄС. У цьому разі звичайні люди на вулиці можуть навіть подумати: о, а як щодо того, щоб спочатку вступити до ЄС, а вже потім впроваджувати реформи і ЄС буде нам допомагати? Таким чином це не працює. Спочатку слід провести роботу, і ми готові допомогти. Але нині я б не говорив про членство, тому що ще досить далеко до втілення такої перспективи. Тож давайте не будемо подавати помилкові надії, за якими дуже швидко прийде досада.

Р.С.: Пане Галер, ви думаєте, що Болгарія і Румунія мали набагато кращу, ніж в Україні, ситуацію перед тим, як стати членами ЄС?

М.Г.: Вони мали кращу ситуацію, але я згоден, що не набагато кращу. Якби це від мене залежало, я б волів, щоб ці країни вступили до ЄС, можливо, 2009 року. Таким чином вони б мали додаткові два роки. Я про це говорив, і коли в квітні 2005 року Європарламент мав надати згоду на їхній вступ, я утримався. Тому що я якраз і дотримувався думки, що вони ще не були готові, щоб ми їх прийняли. І ми досі бачимо проблеми в таких галузях, як юстиція, внутрішня політика; верховенство права не досягло таких стандартів, які ми б цінували. Це було також виключно політичне рішення сказати: добре, незважаючи на те, що відбудеться, вони вступлять до ЄС 2007 року, або за певних процедурних моментів –2008 року. Це абсолютно політичне рішення я критикував також і в той час. Тому що країни мають вступати до Євросоюзу відповідно до власних заслуг, а не тому, що настав час.

Р.С.: Але чи виключаєте Ви перспективу для України стати членом ЄС у майбутньому?

М.Г.: Я цього не виключаю. Одна зі статей Угоди про Євросоюз передбачає, що будь-яка європейська країна може вступити до ЄС. У принципі. Я думаю, перспектива (для України) існує, але ми не в змозі нині сказати: це настільки ясно, що я б встановив розклад. До цього ми ще не дійшли.

Матеріали до теми:

• Критику і побажання України з розумінням сприйняли на конференції «Балтійські країни і політика сусідства ЄС» • ЄС може полегшити візовий режим з Україною в найкращому випадку з 1 січня 2008 року • Британський міністр закордонних справ хоче розширення ЄС за межі Європи • ЄС побоюється, що вступ України забрав би велику частину європейського бюджету – провідний економіст Світового банку
XS
SM
MD
LG