Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії стартували президентські вибори. Чи має шанси опозиція?


Василь Зілгалов Прага, 26 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок у Грузії Центральна виборча комісія завершила прийом заявок від політичних партій та ініціативних груп на реєстрацію кандидатів у президенти. Про старт президентської виборчої кампанії у Грузії офіційно оголосили в неділю. Того ж дня, після формальної відставки президента Міхеїла Саакашівлі, який бере участь у виборах 5 січня, обов’язки глави держави перебрала на себе спікер парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе. Тим часом у Тбілісі на вулиці знову вийшли тисячі демонстрантів від опозиції, які вимагають відновлення роботи телеканалу «Імеді» та свободи слова для інших ЗМІ.

Демонстрація опозиції у Тбілісі, 25 листопада 2007 р.
(InterPressNews)
Загалом у виборах планують взяти участь 22 претенденти на крісло глави держави. Серед них найбільш вірогідні конкуренти нинішнього глави держави – представник об’єднаної опозиції чи Національної ради Леван Ґачечіладзе, а також лідер лейбористів Грузії Шалва Нателашвілі, лідер нових правих Давид Ґамкрелідзе та грузинський олігарх Бадрі Патаркацішвілі.

Міхеїл Саакашівлі у неділю, передаючи президентські повноваження спікеру парламенту Ніно Бурджанадзе, заявив: «Всі знають, що ми розпочинаємо виборчу кампанію завтра (26 листопада). Мої повноваження передаються спікеру парламенту (Ніно Бурджанадзе) на термін 40 днів. Я також буду брати участь у цих президентських виборах».

Цього ж дня тисячі прихильників опозиційного кандидата Ґачечіладзе вийшли на вулиці Тбілісі з вимогами повернення в ефір телеканалу «Імеді». Влада закрила телеканал 7 листопада, коли проходили великі антиурядові виступи.

Головний опозиціонер застеріг Ніно Бурджанадзе

Виступаючи у неділю на мітингу Леван Ґачечіладзе звернувся до Ніно Бурджанадзе не лише як спікера парламенту, але й виконувачки обов’язків глави держави: «Ми вимагаємо, щоб Ніно Бурджанадзе зробила все для повернення в ефір телеканалу «Імеді», а також здійснила заходи щодо зняття тиску на інших тележурналістів, звільнення тих, хто потрапив до в’язниці. Інакше ми повернемося до таких же кроків та виженемо також і Ніно Бурджанадзе».

Раніше повідомляли, що два провідних журналісти залишили «Імеді» з моменту його закриття. А один із них, Інґа Ґріґолія навіть встигла вже відзняти інтерв’ю з Міхеїлом Саакашвілі, яке транслював у неділю головний конкурент «Імеді», телеканал «Руставі –2».

У цьому інтерв’ю Саакашвілі назвав «Імеді» «фабрикою брехні» і відзначив, що телеканалові буде дозволено відновити мовлення лише після гарантій, що він не буде використовуватися як «зброя» в руках його засновника, потенційного кандидата в президенти Грузії, олігарха та фінансиста опозиції Бадрі Патаркацішвілі.

Кандидат від об’єднаної опозиції, Леван Ґачечіладзе, який нещодавно зустрічався у Лондоні з Патаркацішвілі, заявив про готовність провести прямі теледебати зі Саакашівлі і виграти вибори вже у першому турі. Хоча чимало експертів у Тбілісі вважають, що головною силою Міхеїла Сааакашівлі є слабкість опозиції, яка нездатна за короткий термін об’єднатися і висунути проти нього серйозного суперника.

Матеріали до теми:

• Президент Грузії пішов у відставку й хоче переобратися 5 січня • Трояндова та Помаранчева революції: великі надії та невиконані обіцянки • Ющенко Саакашвілі – порівняльний політичний портрет • Росія розчистила в Грузії площадку для НАТО чи Грузія готується до війни за свої території? • Спецпосланник ЄС на Південному Кавказі: «Ми сподіваємося, що надзвичайний стан у Грузії скасують якнайшвидше» • Чи є російський слід у грузинських подіях?
XS
SM
MD
LG