Доступність посилання

ТОП новини

Ціна на газ у 2008 році буде більшою, ніж очікували українські урядовці


У вiвторок на переговорах у Москві була досягнута домовленiсть про цiну постачань газу до України в наступному році у розмiрi 179 з половиною американських доларів за тисячу кубометрiв. Наразі Україна купує його по 130 доларів.


У вiвторок на переговорах мiнiстра палива i енергетики України Юрiя Бойка з керівництвом російського «Ґазпрому» була досягнута домовленiсть про цiну постачань газу до України в наступному році у розмiрi 179 з половиною американських доларів за тисячу кубометрiв. Наразі Україна купує його по 130 доларів.

Зросте й ціна транзиту російського газу територією України, але всього лише на 10 центів – до одного долара сімдесяти центів за перекачування тисячі кубометрів на 100 кілометрів відстані.

Екс-голова «Укртранснафти» Олександр Тодійчук в інтерв''ю Радіо Свобода зазначив: «Найбільш болючою така ціна буде для хімічної промисловості, тому що там газ використовується як сировина. Така ціна близька до межі конкурентноспроможності хімічної продукції, в першу чергу добрив. Але я думаю що в цілому наша промисловість витримає таку ціну, звичайно, знизивши прибутки і можливості подальшого розвитку. З іншого боку, не дуже сприятливий час для цього, тому що Україна як раз вступає до СОТ, і на нашому ринку найближчим часом з’явиться продукція з інших країн, і загостриться конкуренція».

За словами екс-голови «Укртранснафти» Олександра Тодійчука, новому уряду дістається на самому початку досить складне завдання – яким чином врегулювати цю ситуацію і перейти до нових технологій, до нової енергетичної стратегії.

І Президент, і Прем''єр-міністр України неодноразово заявляли, що прийнятною ціною на газ буде 150-160 доларів за тисячу кубів.

Наразі Україна купує змішаний російський та середньоазійський газ через посередника – «РосУкрЕнерго».

Напередодні Туркменістан та Узбекистан оголосили про подорожчання газу, який вони продають «Ґазпрому».

Матеріали до теми:

•&nbsp Газові домовленості Кабінету Януковича •&nbsp «Ґазпром»: Домовленості з Україною про цiну на газ додатково гарантують надійність постачань до Європи • Підвищення ціни на туркменський газ: український аспект • Ціна на газ: анатомія проблеми • У Москву до Ґазпрому • Газові перспективи Кабінету Януковича
XS
SM
MD
LG