Доступність посилання

ТОП новини

Хто такий Медведєв, якого Путін оголосив «своїм спадкоємцем»? «Росія і Захід котяться до сварки щодо Косова». (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські засоби масової інформації оперативного відреагували на оголошення Владіміром Путіним імені свого спадкоємця на посаді президента Росії. На Заході одні дипломатично назвали його «дуже сильним кандидатом», а інші, навпаки, «ідеальним для того, щоб не затьмарити Путіна». Європейські газети пишуть сьогодні про вирішення долі сербського краю Косова і закликають Європу бути обережною у цьому непростому політичному питанні.

Якщо російська газета «Взґляд» написала, що призначення Владіміром Путіним спадкоємця в особі першого віце-прем’єра російського уряду Дмітрія Медведєва дуже позитивно позначилося на російських біржах, то російський політик Владімір Рижков сказав російській службі Радіо Свобода, що «за правління Дмітрія Медведєва з голови Путіна не впаде жодна волосинка». Андреас Шокенхоф, член німецького уряду, заявив журналістам, що Дмітрій Медведєв є «дуже сильним кандидатом». Тоді як експерт Радіо Свобода з проблем російської політичної еліти Роберт Коалсон наголосив, що «основою правління Медведєва буде підтримка Путіна». За словами Коалсона, головне не те, яким буде результат на виборах 2 березня 2008 року, а вже нинішній вибір Владіміра Путіна.

Яка подальша доля Косова?

Європейські газети пишуть у понеділок про наближення кінця у вирішенні долі сербського краю Косова. Так, впливова лондонська «Файненшел Таймс» застерігає, що Європа має стримувати косовських албанців від односторонніх дій. «Вони мають зрозуміти, що незалежність без широкої міжнародної підтримки, особливо без підтримки ЄС виявиться дуже нетривкою. Косово ризикує опинитися під контролем екстремістів»,— наголошує «Файненшел Таймс». Інша британська газета, «Дейлі Телеґраф», переймається долею косовських сербів, яких нараховують сто тисяч, і «вони вважають, що їхній зв’язок з рідною країною буде остаточно перерваний». Тим часом європейське видання «Уолл Стріт Джорнел» переймається тим, що «Росія і Захід котяться до сварки щодо Косова». Видання нагадує, що минулого тижня сторони так і не знайшли спільного підходу до питання незалежності цього сербського краю, що вони намагалися зробити на саміті НАТО – Росія в Брюсселі. «Уолл-Стріт Джорнел» нагадує слова російського міністра закордонних справа Сєрґєя Лаврова у Брюсселі про те, що дозвіл Заходу на відокремлення Косова від Сербії – це «дуже небезпечний і слизький шлях» з точки зору стабільності у Європі.

Концерт-возз’єднання легендарної рок-групи «Лед Зеппелін»

Всі газети Великої Британії пишуть сьогодні про історичний концерт-возз’єднання легендарної рок-групи «Лед Зеппелін». Ціна на квитки цього лондонського понеділкового концерту «Лед Зеппелін» сягнула на чорному ринку близько тисячі фунтів, а один квиток був проданий на аукціоні навіть за 83 тисячі фунтів. Лондонська газета «Дейлі Теоеґраф» назвала цього дня знаменитий «Роллінґ Стоунз» «становим хребтом світового рок-н-ролу, а «Лед Зеппелін» його м’язами».

Матеріали до теми:

• Путін оголосив своїм спадкоємцем Медведєва • Більшість країн ЄС за «скоординоване» проголошення незалежності Косова
XS
SM
MD
LG