Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада відкрилася, але з нульовим результатом


Тетяна Ярмощук Київ, 13 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Розблокували парламентську трибуну, відкрили засідання, заслухали звіт фахівців щодо роботи електронної системи «Рада»... На цьому парламентська результативність на сьогодні вичерпалася.

Прихильник БЮТ під парламентом, 13 грудня 2007 р.
(AFP)
На глибокі та бурхливі дискусії парламентарів зреагувала навіть техніка. Після того, як спікер оголосив про завершення вечірнього засідання, у представника Партії регіонів Дмитра Притики самовільно активізувалася система для голосування «Рада».

Під час ранкових консультацій коаліція та опозиція домовилися про розподіл комітетів та планували розглянути це питання вже сьогодні. Сторони вирішили, що комітети ділять навпіл: 14 отримує коаліція, і стільки ж — опозиція. Втім, до початку вечірнього засідання питання кадрового складу так і не узгодили, тож засідання закрили до завтра.

Коаліціянти і опозиціонери звинувачують одні одних

Коаліція заявляє, що опозиція намагається відтягти питання голосування за Прем’єр-міністра. Представник «Нашої України – народної самооборони» Юрій Луценко зазначив: «Якщо погоджувальна рада отримає інформацію від фракцій меншості про знайдене ними рішеннями щодо їхніх представників у парламентських комітетах, завізована всіма фракціями постанова буде внесена на розгляд Верховної Ради, яка, очевидно, зможе ухвалити узгоджене рішення, що відкриє дорогу для наступного питання порядку денного – висування на посаду Прем’єр-міністра. Наразі процес цього життєво важливого для держави питання затягується з вини опозиції, яка спочатку фізично блокувала процес у ВР, а тепер блокує через неузгодження своїх внутрішніх процесів з розподілу парламентських комітетів».

Опозиція ж переводить стрілки і звинувачує у гальмуванні процесу саме коаліцію. «Регіонал» Нестор Шуфрич заявив: «Сьогодні є дуже багато кадрових питань саме з боку так званої коаліції. Ми вже вчора були свідками їхніх заяв з приводу неприйнятності кандидатур окремих міністрів. Ми вже були свідками суперечок щодо персоналій на керівні посади в комітетах Верховної Ради. Тому мені дивно чути, що щось блокується фракціями, які не входять до коаліції».

«Кожна сторона боїться зробити зайвий крок»

Допоки опозиція ділить портфелі, представники коаліції «зависли» у нерішучості. Так нинішню ситуацію коментує політичний експерт Кость Бондаренко: «Ситуація невизначеності призводить до того, що кожна сторона боїться зробити зайвий крок, кожна сторона боїться того, що в результаті може програти. Тому ось ця взаємна недовіра та страх паралізують роботу парламенту. Опозиція поки що просто ділить комітети, користуючись часом, але в той же час ті політичні сили, які творять коаліцію, балансують у нерішучості».

За словами ж Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, голосування щодо призначення Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра відбуватиметься вже завтра. А час його проведення мають узгодити сьогодні на засіданні погоджувальної ради.

Матеріали до теми:

• Верховна Рада відкрилася, але з нульовим результатом • Верховна Рада у п’ятницю продовжить засідання розглядом питання розподілу парламентських комітетів • Почнуть консультаціями. А чим закінчать? • Верховна Рада відновить роботу у форматі консультацій завтра вранці • Хто заважає Тимошенко стати прем’єром? • Що стоїть за останніми подіями у Верховній Раді? (Прямий ефір) • Голосування за прем’єра: дубль два! • Одного голосу наразі не вистачило Юлії Тимошенко, щоб стати Прем’єр-міністром • СБУ створила слідчу групу для з’ясування обставин збою системи «Рада» • Чому ВР не проголосувала за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єра і як розвиватимуться події далі? • Прем’єр не прем’єр? У вівторок Юлія Тимошенко так і не стала головою українського уряду • Тимошенко не балотуватиметься у Президенти за умови, якщо вона стане Прем’єром
XS
SM
MD
LG