Доступність посилання

ТОП новини

Розширення шенґенського простору – логічний наслідок падіння берлінської стіни


Німеччина, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Німецькі політики привітали приєднання дев‘яти нових членів ЄС до шенґенського простору. Водночас поліцейські профспілки застерегіають перед можливим зростанням злочинності.

Все розпочалося понад 20 років тому в невеличкому люксембурзькому містечку виноробів Шенґені, що розкинулося на річці Мозель. Тоді на підписання угоди про скасування контролю на внутрішніх кордонах між Німеччиною, Францією, Бельгією, Нідерландами і Люксембургом прибули лише статс-секретарі. У п‘ятницю в символічному святкуванні розширення шенґенського простору беруть участь не тільки канцлер Німеччини й глави урядів Польщі й Чехії, але також президент Єврокомісії й голова Ради ЄС. Урочистості – на місці перетину німецького, польського й чеського кордонів.

Поліцейські профспілки налаштовані скептично

Менш святковий настрій серед німецьких поліцейських. Галузеві профспілки застерігають, що внаслідок скасування контролю може зрости рівень злочинності. Один із профспілкових лідерів Йозеф Шойрінг в інтерв‘ю газеті Tagesspiegel висловив побоювання, що тепер збільшиться кількість спроб нелегального перетину кордону з боку громадян країн, які не входять до складу ЄС. Поліцейські застерігають також перед можливим зростанням організованої злочинності.

Однак міністр внутрішніх справ Німеччини Вольфґанґ Шойбле не поділяє таких побоювань. При цьому відомо, що він не належить до тих, хто крізь пальці дивиться на проблеми безпеки. Шойбле згадав про час, коли скасовували паспортний контроль на німецько-французькому кордоні. «Тоді теж лунали подібні побоювання, але вони не виправдалися», – зазначив Шойбле. На його думку, розширення шенґенського простору сьогодні – це логічний наслідок того, що розпочалося 18 років тому разом із падінням берлінської стіни.

Шойбле переконаний: проблем з безпекою не буде

У німецькому міністерстві внутрішніх справ звертають увагу на те, що в 30-кілометровій прикордонній зоні правоохоронці й надалі проводитимуть вибірковий контроль і співпрацюватимуть зі своїми колегами з Польщі й Чехії, коли йтиметься про затримання порушників. У Берліні задоволені також тим, як нові члени шенґенського простору підготувалися до скасування контролю на внутрішньоєвропейському кордоні, зміцнивши свій східний кордон. З цією метою нові члени ЄС отримали з Брюсселя загалом 960 мільйонів євро.

І ще одна причина, чому німецькі політики спокійно ставляться до скасування контролю на східних кордонах їхньої країни: тепер нові члени ЄС також приєднаються до шенґенської інформаційної системи. Ця система дозволяє поліції в різних країнах налагодити між собою ефективний обмін інформацією.

Матеріали до теми:

• Чи перетвориться Шенґенська візова зона на «Шенґенський мур» для України? • 9 нових країн ЄС приєднуються до Шенґенської зони
XS
SM
MD
LG