Доступність посилання

ТОП новини

ЄС відсвяткував розширення шенґенського простору


Наталія Вікуліна Брюссель, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Великим днем для Європи назвав розширення шенґенського простору голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, виступаючи у п’ятницю на церемонії, присвяченій скасуванню кордонів між «старими» і 9 «новими» країнами. Розширення Шенґену відбулося у ніч з 20 на 21 грудня.

Словенія -- новий знак на словенсько-італійському кордоні встановлений у пункті перетину Солярічі, 20 грудня 2007 р.
(AFP)
Розширення Шенґену означає, що всі нові країни ЄС офіційно відкрили на суші і на морі свої кордони з іншими членами Євросоюзу. Тепер людям не потрібно проходити паспортний контроль, перетинаючи кордон між країнами ЄС.

Німецький канцлер Анґела Меркель на урочистій церемонії в містечку Ціттау, що на кордоні між Німеччиною, Польщею та Чехією, заявила: «Ми сьогодні дуже раді відсвяткувати справді історичний момент разом з громадянами Німеччини, Польщі та Чеської Республіки. Сьогодні шенґенський простір розширюється на 9 нових країн-членів. Від сьогоднішнього дня громадяни Європи можуть вільно проїжджати через 24 країни. Люди з прикордонних регіонів знають, наскільки цінним є цей крок, скільки на нього очікували. І нині ми маємо Європу без паспортного контролю від Швеції до Італії, від Португалії до Балтійських країн», – заявила Меркель.

«Європа – це не просто конструкція для політиків чи дипломатів»

Голова Єврокомісії Баррозу привітав з розширенням Шенґену Чехію, Польщу і Німеччину, представники яких були присутніми на церемонії в чеському прикордонному містечку Градек над Нісою.

Жозе Мануель Баррозу: «Я не можу забути, що в цій частині Європи ми були поділені «залізною завісою». Європа була розколота. І нині ми маємо Європу, об''єднану навколо цінностей свободи, демократії і миру. Це насправді великий день, функціонування Шенґену ясно показує, що Європа – це не просто конструкція для політиків чи дипломатів, Європа існує для людей, людей у цілому, для громадян. Вони можуть нині мандрувати без стількох багатьох обмежень, без жодних внутрішніх кордонів з Португалії до Таллінна в Естонії, з Греції до Литви, до Польщі, до Чеської Республіки».

Голова Єврокомісії також нагадав, що скасування прикордонного контролю на кордоні «старих» країн ЄС із 9 новими членами Євросоюзу принесе також великі прибутки економіці. Адже це зменшить витрати компаній і таким чином сприятиме економічному зростанню.

Кінець довжелезним чергам

На розширення Шенґену особливо чекали ті громадяни нових країн ЄС, які працюють у «старих» країнах Євросоюзу – приміром, поляки, які знайшли місце роботи в Німеччині, але повертаються до своїх родин на вихідні. Віднині їхні поїздки стануть коротшими за часом. Прем''єр-міністр Польщі Дональд Туск наголосив, що скасування кордонів є важливою подією для всіх європейців: «Кожен поляк, кожен чех, кожен німець колишньої НДР чекав на той день. Бо це було нашою проблемою – довжелезне очікування на паспортний контроль».

Для громадян України розширення Шенґену означає, що віднині для поїздок у сусідню Польщу, Словаччину чи іншу країну, яка увійшла в шенґенський простір, слід буде оформлювати єдину візу.

Матеріали до теми:

• До Чехії в’їхали перші українські громадяни з новою шенґенською візою • ЄС відсвяткував розширення Шенґенського простору • ЄС ущільнила свої кордони на сході – українці опинились на задвірках Європи • Розширення шенґенського простору – логічний наслідок падіння берлінської стіни • Чи перетвориться Шенґенська візова зона на «Шенґенський мур» для України? • 9 нових країн ЄС приєднуються до Шенґенської зони
XS
SM
MD
LG