Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Огризко: для України немає альтернативи нормальним відносинам із Росією


«У нас немає іншого вибору, як мати з Російською Федерацією щонайкращі відносини», – сказав міністр закордонних справ України журналістам у суботу в Києві. Він наголосив, що Україна будуватиме відносини з Росією на засадах рівності, поваги, взаємної вигоди, на основі пошани права вибору. «Це ключові принципи нормальних відносин із усіма країнами. Тим більше ми хочемо, щоб такі нормальні відносини були з Російською Федерацією», – додав він.


«У нас немає іншого вибору, як мати з Російською Федерацією щонайкращі відносини», – сказав міністр закордонних справ України журналістам у суботу в Києві.

Він наголосив, що Україна будуватиме відносини з Росією на засадах рівності, поваги, взаємної вигоди, на основі пошани права вибору.

«Це ключові принципи нормальних відносин із усіма країнами. Тим більше ми хочемо, щоб такі нормальні відносини були з Російською Федерацією», – додав він.

Водночас, сказав міністр, він іще не визначився, до якої країни здійснить свій перший візит.

У п’ятницю Огризко вже заявляв, що Україна хоче будувати з Росією прагматичні, рівноправні стосунки, без ідеологізації та комплексу «старшого і молодшого братів».

Коментуючи на зустрічі з іноземними дипломатами нещодавні заяви офіційної Москви стосовно України, міністр сказав: «Останні сигнали з Москви ми схильні розглядати як побічні прояви сьогоднішніх внутрішньополітичних процесів у сусідній державі».

В українській опозиції схвально зустріли реакцію нового міністра закордонних справ України на заяви з Росії.

«Виваженою» назвав її Костянтин Грищенко, тіньовий міністр закордонних справ у так званому «опозиційному уряді» –тіньовому уряді, який створила Партія регіонів.

Наприкінці минулого тижня МЗС Росії розповсюдило заяву, в якій висловило занепокоєння «антиросійськими проявами» в Україні.

Пізніше Президент Владімір Путін у посланні Президентові Віктору Ющенкові висловив думку, що розбіжності у стосунках між Москвою і Києвом виникли через позицію України та її наміри викривити «спільну історію».

Матеріали до теми:

• Новий керівник МЗС визначає пріоритети зовнішньої політики України • Україна хоче будувати з Росією прагматичні, рівноправні стосунки, без ідеологізації та комплексу «старшого і молодшого братів» • Юрій Луценко вважає, що Владімір Путін недостатньо поінформований про історію України • Президент Росії знову твердить про «недружні кроки» України • Президент України звертає увагу свого російського колеги на ситуацію навколо Української бібліотеки в Москві • Невідомі вивезли з Української бібліотеки в Москві унікальний газетний фонд • Українське МЗС «із гумором» сприймає заяву російського зовнішньополітичного відомства щодо «антиросійських настроїв» в Україні • У Львові обурені заявою МЗС Росії • У Криму виступають проти антиукраїнських проявів російського МЗС • Москва занепокоєна «антиросiйськими проявами» в Українi
XS
SM
MD
LG