Доступність посилання

ТОП новини

Рішення про вступ України до НАТО має ухвалюватися на всенародному референдумі, вважає Юлія Тимошенко


За повідомленням уряду, саме таку змістовну поправку було внесено Тимошенко до листа на адресу Генерального секретаря НАТО. 15 січня Президент, Прем''єр-міністр і Голова Верховної Ради України звернулися з листом до Яапа де Хооп Схеффера, в якому заявили, що Україна розраховує на приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО під час квітневого саміту альянсу в Бухаресті. Це викликало протест з боку Партії регіонів та комуністів, які в п’ятницю заблокували роботу Верховної Ради.


Про це повідомила прес-служба Кабінету Міністрів.

«Рішення про вступ України в НАТО як систему колективної безпеки може прийматися винятково народом України на загальнонаціональному референдумі», – заявила Прем’єр-міністр.

За повідомленням уряду, саме таку змістовну поправку було внесено Тимошенко до листа на адресу Генерального секретаря НАТО Яапа де Хооп Схеффера.

Такий підхід до побудови відносин з НАТО, за словами Тимошенко, зафіксовано у коаліційній угоді фракцій Блоку Юлії Тимошенко й Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» і відповідно в проекті програми діяльності Кабміну «Український прорив».

15 січня Президент Віктор Ющенко, Прем''єр-міністр Юлія Тимошенко і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк звернулися з листом до Генерального секретаря НАТО, в якому заявили, що Україна розраховує на приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО під час квітневого саміту альянсу в Бухаресті.

У п’ятницю, 18 січня, міністр закордонних справ Володимир Огризко передав цього листа Генеральному секретареві НАТО Яапу де Хоопу Схефферу.

Цього ж дня фракції Партії регіонів і КПУ заблокували трибуну Верховної Ради, вимагаючи від спікера Арсенія Яценюка відкликати свій підпис.

Зі свого боку Арсеній Яценюк наголосив, що лист про приєднання України до Плану дiй щодо членства в НАТО підписаний відповідно до законодавства.

«Приєднання до плану дій є не що інше, ніж просто поглиблений інтенсифікований діалог з Альянсом. До членства ще дуже і дуже далеко. І думаю, що та пропозиція, яка була мною висловлена, зокрема і на вимогу комуністів та регіоналів була в повному обсязі відображена у листі. Я не бачу сьогодні предмету дискусії. Потрібно спочатку думати за що голосувати, а потім не виходити до залу і кричати, що неправильно підписаний лист. Є закон, є відповідна законодавча база, її треба виконувати», – зазначив Арсеній Яценюк.

Через блокування роботи парламенту «регіоналами» і комуністами Яценюк оголосив, що наступне засідання Верховної Ради скликається на 25 січня.

«Думаю, що до наступного тижня ми все-таки дійдемо якоїсь згоди, бо я сподіваюся, що блокування не може бути постійним. Мова йде про зрив діяльності однієї з гілок влади. При чому не оправданий зрив», – зазначив Яценюк.

***

Чинний Закон «Про основи національної безпеки України» прямо говорить про «забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства у Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами Співдружності Незалежних Держав, а також з іншими державами світу».

2003 року за цей закон голосувала і фракція Партії регіонів.

Матеріали до теми:

• Партія регіонів заявляє, що не допустить вступу України до НАТО всупереч волі громадян • Україна передала до НАТО прохання приєднатися до Плану дій щодо членства в Північноатлантичному альянсі • Ющенко, Яценюк, Тимошенко: Україна нині зацікавлена приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО
XS
SM
MD
LG