Доступність посилання

ТОП новини

Президентсько-прем’єрський дуалізм бачення приватизації


Тетяна Ярмощук Київ, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні стало доконаним фактом – Кабінет Міністрів та Секретаріат Президента не можуть дійти спільного знаменника. В уряді заявляють, що не скасовуватимуть списку підприємств для першочергової приватизації. А у Секретаріаті заявляють, що Кабмін не врахував пропозиції Президента до закону про приватизацію.

(president.gov.ua)
Приватизація для уряду Тимошенко більше, ніж просто приватизація. Від її успішності залежатиме обіцяне повернення коштів вкладникам Ощадбанку і виконання інших передвиборних обіцянок.

Минулого тижня Кабінет Міністрів затвердив список підприємств першочергової приватизації. До нього увійшли майже 30 об’єктів, серед них великий виробник аміаку та карбаміду Одеський припортовий завод та найбільша телекомунікаційна компанія «Укртелеком». Окрім цього до списку увійшли по 25% шести обленерго.

Натомість Президент назвав розгляд та ухвалення переліку підприємств, які підлягають першочерговій приватизації, поспішними. На думку Віктора Ющенка, спочатку потрібно ухвалити закон про державну програму приватизації.

Президентська та прем’єрська сторони не дійшли згоди

Сьогодні законопроект про приватизацію розглядали на засіданні Кабінету Міністрів. Однак президентська та прем’єрська сторони так і не дійшли щодо цього згоди. За словами заступника керівника Секретаріату Президента Олександра Шлапака, пропозиції глави держави до цього документу не були враховані.

Пан Шлапак висловив незгоду з пропозицією уряду про запровадження норми, яка дає можливість одностороннього розриву договору про приватизацію підприємства за погодженням Фонду держмайна і Кабінету Міністрів. Не погоджуються на Банковій і з нормою, відповідно до якої у разі розірвання договору за ініціативою Фонду, кошти інвесторові не повертаються.

«Перша норма – це можливість одноосібного розриву угоди про приватизацію підприємства, якщо на це буде добра воля експертів Фонду держмайна та Кабінету Міністрів», – зазначив Олександр Шлапак.

Тимошенко каже, що домовилась із Президентом

Сама ж Юлія Тимошенко заявила, що уряд не планує скасовувати постанову про перелік об’єктів приватизації на цей рік. За словами пані Тимошенко, вона домовилась із Президентом подати йому аргументацію і роз’яснення щодо низки підприємств, призначених для приватизації.

«Припиняються будь-які інші схеми приватизації, крім відкритого аукціону, на контрольні пакети, на цілісні майнові комплекси. Тільки Фонд Держмайна може розпоряджатися державною власністю, де б вона не знаходилась і хто б нею не управляв у певний час», – наголосила Юлія Тимошенко.

«Гроші – це не головне у приватизації»

Насамперед уряд мав розробити чітку стратегію приватизації, а вже потім братися за її практичне застосування, вважає президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

«Гроші – це не головне у приватизації. У приватизації головне – це ефективне конструювання народногосподарського комплексу. Якщо ти маєш стратегію, ти будеш мати ефективну методологію: що ти хочеш зробити з підприємства, який ти хочеш, щоб був контроль, чи є достатньо ефективними методи регулювання у держави, щоб були ринкові умови функціонування цього підприємства. Я не розумію, як можна не мати стратегії і програми приватизації і щось робити з продажем», – зауважив Олександр Пасхавер.

У державному бюджеті на 2008 рік закладені 8 мільярдів гривень надходжень від приватизації. Окрім цього, ще 12 мільярдів від приватизації обраховуються у позабюджетних соціальних програмах.

Матеріали до теми: • Перелік підприємств для першочергової приватизації остаточно сформують після призначення нового голови Фонду держмайна • Конфлікт приватизацій
XS
SM
MD
LG