Доступність посилання

ТОП новини

Падіння на фондових ринках триває


Марія Щур Прага, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські ринки цінних паперів продовжували падати у середу, попри спроби американської влади підняти довіру інвесторів до американської економіки. У середу показники провідних ринків впали на 4,5% на Лондонській біржі, на 5% на Франкфуртській, та на майже 5% на Паризькій. Ринки так зреагували на зниження ставки за кредитами центрального банку США, що відбулося у вівторок. На думку аналітиків, інвестори не вважають, що таким чином вдасться подолати негативні тенденції в американській економіці та їхній вплив на світові ринки. Занепокоєння інвесторів, які побоюються сповільнення глобальної економіки, вже відчули на собі ринки цінних паперів України, Росії та інших держав регіону. Про те, як можуть позначитися глобальні тенденції на країнах Східної Європи в інтерв’ю Радіо Свобода своїми міркуваннями поділився Андерс Ослунд, аналітик із Стокгольмського Інституту Східноєвропейських економік та колишній радник українського і російського уряду.


Андерс Ослунд: Росія до минулого тижня мала дуже міцні ціни на цінні папери. Але упродовж останніх чотирьох днів торгів російський фондовий ринок впав досить різко. Україна мала найприбутковіший фондовий ринок у світі, але і в Україні протягом останніх трьох днів відбувся спад на фондовому ринку.

Р.С.: Наскільки вплине нестабільність на фінансових ринках на ціну нафти, яка останнім часом досягла свого історичного максимуму?

А.О.: Так, ціна нафти скоротилася протягом останніх кількох тижнів зі 100 за барель на 88 доларів за барель. Падіння на 12% є досить суттєвим. І якщо американська економіка піде на спад, а це виглядає досить імовірним, можна буде очікувати тимчасового падіння ціни на нафту. Тому можна очікувати, що впадуть доходи від експорту таких країн, як Росія, Азербайджан, Казахстан та Туркменистан. Але ефект буде відчутним для всього регіону. Оскільки ми очікуємо ще і падіння ціни на метали, передусім сталь, яке відчують Україна і Росія.

Р.С.: А як ці скорочення надходжень від експорту позначаться на добробуті населення цих країн? Чи можна очікувати зростання інфляції, особливо зростання цін на продукти харчування?

А.О.: Інфляційна криза, яку ми спостерігаємо зараз в усьому регіоні, спричинена закінченням економічного буму. Економіка цих країн перегрілася останнім часом. Тож багатьом державам доведеться затягнути бюджетні та монетарні паски для того, щоб приборкати інфляцію. Особливо я маю на увазі Україну, Росію, Казахстан, а також і Латвію. Тому, я думаю, ми побачимо невдовзі зменшення темпів зростання.

Р.С.: І на завершення, скільки, на Вашу думку, триватиме спад світової економіки?

А.О.: Гадаю, він буде нетривалим. Очікування багатьох учасників ринку полягають у тому, що він буде різким, але нетривалим, можливо, від 6 до 9 місяців. Здається, його вплив виглядає зараз гіршим, ніж він буде, коли спад закінчиться.

Матеріали до теми: • Володимир Лановий: Українцям краще зберігати гроші в банку, ніж ризикувати з цінними паперами • Центральний Банк США призупинив падіння ринків ціною долара • Економічний форум у Давосі: падають температура, сніг і світова економіка
XS
SM
MD
LG