Доступність посилання

ТОП новини

Давос: результатів не буде без організації – і без іноземних мов


Сергій Драчук Прага, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Щорічне засідання Світового економічного форуму традиційно відчинило свої двері в швейцарському гірському курорті Давосі посеред побоювань про долю світової економіки після кризи у США. Усі учасники цьогорічного Давосу очікують на результати – серед них і Україна, яку представляє Президент Віктор Ющенко.


Про перший результат уже повідомляють українська й американська сторони: Президент України зустрівся з Державним секретарем США, і Кондоліза Райс дала знати про підтримку Вашингтона прагненню Києва вступити до союзу НАТО.

Голова американського зовнішньополітичного відомства повторила думку своєї країни, що НАТО має залишити двері відчиненими для тих європейських демократичних країн, які відповідають критеріям членства, повідомив у Давосі речник Держдепартаменту Шон МакКормак.

Ющенко й Райс також говорили про очікуваний вступ України до Світової організації торгівлі, який завжди підтримували в США, і, за словами Ющенка, українська сторона високо цінує цю підтримку.

Український Президент за свої три дні в Давосі планує понад півтора десятка міжнародних зустрічей і участь у двох сесіях і везе з собою, за його словами, «надзвичайно товстий портфель питань до обговорення».

Щоб мати результат, треба знати мови

Але зараз, на самому початку зустрічі, неможливо прогнозувати, чи досягнуть українські учасники всіх заявлених цілей, звертає увагу один із засновників Світового економічного форуму, президент Фундації «Відродження» в Женеві доктор Богдан Гаврилишин. На його думку, тому є серйозні причини.

«Що вони там зможуть досягнути, мені важко сказати, бо не знаю, наскільки до того підготувалися. Найкраще було б, коли б хтось із найвищих українських політиків міг би там дати доповідь, не знаю, чи це полагоджено чи передбачено. Але українців не дуже там запрошують. Одна з причин – що ніхто з українських ключових лідерів не знає англійської мови. По-друге, зацікавлення й імідж України не є такі, як це було під час чи зразу після Помаранчевої революції, як Ющенко виступав і був там героєм свого роду, так само, як взагалі країна була героєм у цілому світі», – вважає Богдан Гаврилишин.

Мають бути в Давосі й представники великого українського бізнесу – такі, як, наприклад, Сергій Тарута чи Ринат Ахметов. А Віктор Пінчук має цілу власну програму: він проводить уже традиційну українську «ланч-конференцію», а цього року додає до неї й круглий стіл із питань благодійності.

Свято на зібранні в Давосі, робота увесь рік

Список учасників засідання виглядає як довідник найзнаменитіших осіб світу: тут і згадана Держсекретар США Кондоліза Райс, і борець проти кліматичних змін Ал Ґор і борець із голодом, рок-зірка Боно чи й об’єкт такого неоднозначного ставлення — президент Пакистану Первез Мушарраф. Майже 90 країн представляють не лише сотні бізнесменів і урядовців, а й 28 голів держав чи урядів.

Організатори щорічних зборів Світового економічного форуму категорично заперечують, що йдеться про свято для багатіїв і знаменитостей. Після давоських розмов Форум далі допомагатиме реальним людям – так, як це було й раніше, каже речник організації Марк Адамз.

«Ми влаштували для 50 тисяч школярів у Йорданії комп’ютери й комп’ютерну навчальну програму, і так само для 2 з половиною — в Єгипті, ми забезпечили електроенергію для деяких африканських сіл і електрифікували 70 тисяч домівок у Лесото, а ще проект проти СНІДу в Китаї – все це вносить величезні зміни в життя звичайних людей», – наголошує речник.

Спосіб, у який це все робиться, унікальний для Світового економічного форуму. У випадку з комп’ютерами для шкіл Форум звів разом уряди Йорданії та Єгипту й виробників комп’ютерів і програмового забезпечення, які є членами Форуму, ті надали свою продукцію безкоштовно. Так само в малій державі Лесото на півдні Африки Форум влаштував контакт енергокомпаній із урядом, і до електромережі приєднали 70 тисяч домівок.

Сяйво щорічних зібрань Світового економічного форуму й істотні витрати на них відвертають увагу громадськості від серйозної праці, яку робить ця організація, каже Марк Адамз.

«Гадаю, люди не розуміють, що Давос – це просто щорічне зібрання організації, яка працює упродовж цілого року. Вона має, як я казав, ініціативи, пов’язані в першу чергу з охороною здоров’я й освітою, але також приносить інформаційні технології тим, хто не має такої вигоди», – каже представник Форуму.

Але й блиску, й витрат на засіданнях не бракує. Шампанське вже в холодильниках, а на своїх гурманів чекає майже півтисячі омарів…

Матеріали до теми: • Президент України бере участь в роботі Всесвітнього економічного форуму в швейцарському місті Давосі • Економічний форум у Давосі: падають температура, сніг і світова економіка
XS
SM
MD
LG