Доступність посилання

ТОП новини

ЄС розпочне переговори з Україною про створення зони вільної торгівлі у наступні тижні, а про безвізовий режим тим часом не збирається


Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу назвав початок переговорів про створення зони вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною «питанням тижнів». Водночас Баррозу на прес-конференції після зустрічі з українським Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко в Брюсселі не назвав дати початку можливих переговорів про безвізовий режим ЄС із Україною.

28 січня 2008 року
Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу назвав початок переговорів про створення зони вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною «питанням тижнів».

Водночас Баррозу на прес-конференції після зустрічі з українським Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко в Брюсселі не назвав дати початку можливих переговорів про безвізовий режим ЄС із Україною.

«Коли наші експерти з обох боків будуть готові, ми розпочнемо. Ми завжди говорили, що найважливішим було завершити підготовку до СОТ. Це зроблено, тож давайте розпочнемо переговори – це тільки технічне питання, питання тижнів. Точної дати немає, але я впевнений, що це не займе занадто багато часу», – заявив керівник Єврокомісії про переговори про створення зони вільної торгівлі.

Що ж до можливого початку переговорів про безвізовий режим ЄС із Україною Баррозу дав менш чітку відповідь. За його словами, спочатку слід досконало втілити в життя угод про спрощення оформлення віз та про реадмісію.

Він привітав той факт, що нині Україна веде переговори з деякими прикордонними країнами – Польщею, Словаччиною, Угорщиною – про двосторонні угоди, щоб полегшити місцевий рух на кордоні. Голова Єврокомісії вважає, що це важливо для українських громадян, які живуть неподалік кордону, і висловив сподівання, що такі угоди створять умови для подальшого поступу у візових відносинах ЄС із Україною в майбутньому.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко розпочала сьогодні дводенний візит до Брюсселя. У його перебігу вона зустрінеться з найвищими посадовцями Євросоюзу, щоб обговорювати з ними, зокрема, інтеграцію України до ЄС.

Матеріали до теми:

• Голова Єврокомісії: ЄС сподівається на політичну стабільність в Україні та на проведення реформ • Юлія Тимошенко запевняє, що уряд не застосовуватиме членство України в СОТ для впливу на Росію в газових питаннях • Юлія Тимошенко вважає, що настав час перейти на наступний щабель стосунків між Україною та Євросоюзом • Юлія Тимошенко: Усіх посередників у газових відносинах між Україною та Росією усунуть • Юлія Тимошенко здійснює візит до Брюсселя
XS
SM
MD
LG