Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликають МВС зберегти управління з прав людини


Українська Гельсінська спілка з прав людини, яка об’єднує 23 правозахисні організації, закликає керівництво МВС не ліквідувати Управління моніторингу прав людини в діяльності органів внутрішніх справ.

«17 березня 2010 року нам стало відомо про твердий намір нового міністра МВС Анатолія Могильова ліквідувати Управління моніторингу прав людини в діяльності органів внутрішніх справ. Ми переконані, що такі дії нового керівництва є необґрунтованими, послаблюють національні механізми захисту прав людини та свідчать про його пріоритети, серед яких немає дотримання прав людини з боку міліції», – мовиться в заяві УГС.

За повідомленням, Управління було створене в 2008 році внаслідок «системної багаторічної співпраці міліції з правозахисними організаціями. При чому початок його створення був закладений ще міністром внутрішніх справ Василем Цушком, що був тоді в уряді Віктора Януковича».

«Сотні звичайних громадян, які скаржилися на незаконні дії міліції, отримали допомогу від працівників Управління. За їхньої допомоги були викриті значні зловживання з боку міліції. Очевидно, що без такого Управління не можливо побудувати сучасну європейську міліцію, що поважає права людини в своїй діяльності», – стверджують українські правозахисники.

Керівництво МВС України натомість повідомляє, що йдеться про скорочення кількості апарату міністра, згідно з дорученнями Президента і прем’єра. Про це мовиться в заяві радника голови МВС – Костянтина Стогнія.

Тим часом, керівник Управління моніторингу Олег Мартиненко зауважує, що відбувається якраз скорочення працівників цього управління на місцях, без яких, за його словами, «нормальна робота Управління неможлива». «Ті кілька людей, які працюють якраз у центральному апараті МВС, координують діяльність колег у регіонах і збирають статистику з областей. Без прямого діалогу з областями ми працювати не зможемо!» – заявив Мартиненко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Українські правозахисники заявляють про намір звернутися зі своєю заявою до міжнародних інституцій – Європейської комісії, Ради Європи, ПАРЄ та ОБСЄ.
XS
SM
MD
LG