Доступність посилання

ТОП новини

Україна, можливо, платитиме рублями за російський газ уже в листопаді – грудні – урядовці


Україна сподівається почати платити за спожитий газ російськими рублями вже в грудні, а не виключено, що і в листопаді, заявив сьогодні голова Національного банку України Сергій Арбузов.

За його словами, попередня домовленість про перехід на розрахунки в рублях уже є, і Україна спробує вдатися до неї вже при оплаті за жовтень, яку мають внести до 7 листопада.

Найімовірніше ж, сказав Арбузов, часткова оплата рублями буде здійснена вже наступного разу, в грудні.

Він додав, що можливість платити за газ не тільки в доларах США, а й у російських рублях буде прописана в доповненнях до нині чинних газових контрактів, самі ж контракти наразі лишаються незмінні.

Тим часом міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко теж заявив сьогодні ж, що Україна зараз займається тим, щоб узгодити оплату за газ у рублях уже нині, в розрахунку за жовтень.

За його словами, мета цієї схеми – «знизити доларове навантаження на економіку».

Раніше сьогодні колишній міністр економіки Володимир Лановий заявив в ефірі Радіо Свобода, що наміри України розраховуватися з Росією за газ рублями можуть призвести до зростання залежності України від Росії і загрожують суверенітетові України.

Національний банк України заявив учора, що ще тиждень тому домовився з російською стороною про можливість здійснювати розрахунки за спожитий Україною газ також і в російських рублях.
XS
SM
MD
LG