Доступність посилання

ТОП новини

Давид проти Голіафа. Як маленька команда Google бореться за вільний інтернет


Для активістів та журналістів уже зараз створені низка інструментів, які допоможуть захиститися від нападів онлайн
Для активістів та журналістів уже зараз створені низка інструментів, які допоможуть захиститися від нападів онлайн

Кібератаки, зламані поштові скриньки, цькування та ще багато інших способів закрити рота незалежним ЗМІ та активістам стали повсякденням в житті як України, так і цілого світу. На початку року дослідження Pew Research Center прирівняло кібератаки до загрози глобального потепління. З кожним роком боротися за вільний інтернет і захищати незалежні ЗМІ стає все важче. Але невелика команда ентузіастів в Нью-Йорку вирішила змінити це і змусити технології працювати на користь відкритого суспільства, а не проти нього.

Ще в 2010 році в компанії Google задумалися над тим, як захистити незалежні медіа та активістів зі всього світу від кібератак. Саме тоді була створена Google Ideas, яка об’єднала в собі програмістів, менеджерів і науковців.

В 2016-му проект змінює назву на Jigsaw і стає інкубатором для технологій, які повинні розширити доступ до інформації для найбільш вразливих груп населення. Так з’являються цілі екосистеми для захисту від цифрових атак і алгоритми для боротьби з погрозами онлайн.

Зараз це невелика команда однодумців, чий офіс знаходиться в модному районі Манхеттена і прихований непримітною вивіскою. Адже про безпеку тут знають майже все, тому й не афішують своє місце роботи й забороняють робити будь-які фото працівників чи офісу загалом.

Читайте також: На різних полюсах. Новий медійний ландшафт в США

«Наша назва, Jigsaw (дослівно - частинка пазлу, або лобзик), показує те, що світ - це складний пазл викликів. І для їх вирішення потрібен спільний підхід», - кажуть в команді, логотип якої символізує карту планети, яка складається з наче вирізаних лобзиком з фанери деталей. Своїми цілями вони декларують запобігання онлайн-цензурі, цифровим атакам, а також протидію екстремізму та захист від цькувань в мережі.

За час свого існування Jigsaw встигли розробити та продовжують працювати над проектами, які зробили всесвітню мережу не тільки безпечнішою, але й більш прозорішою. Радіо Свобода розповідає про найцікавіші із них.

Project Shield

Один з найпоширеніших видів тиску на медіа, який почав набирати популярність в Україні з кінця нульових, - DDoS-атаки. Це порівняно недорогий спосіб «покласти» новинний сайт безперервною і високою кількістю зовнішніх запитів. Їх настільки багато одночасно (тисячі, а то і мільйони), що сайт просто не встигає їх обробляти і, відповідно, перестає приймати нові запити або працює надто повільно, щоб бути доступним для читача. Project Shield допомагає незалежним ЗМІ боротися з такими атаками, використовуючи інфраструктуру Google.

Також Jigsaw розробили карту цифрових атак, яка показує найбільші DDoS-атаки, що відбуваються в світі в даний момент. Цікаво, що сплески таких масштабних атак іноді напряму збігаються з великими геополітичними подіями.

Карта показує центри масштабних DDoS-атак в режимі реального часу
Карта показує центри масштабних DDoS-атак в режимі реального часу

Password Alert

Активісти, журналісти та ціла низка інших представників громадянського суспільства не раз стикалися з проблемою викрадених паролів. Одне з рішень - це двофакторна авторизація. Але часто користувачі погоджуються на пропозицію зберегти пароль. Справді, це може бути зручно, коли ви часто відвідуєте один і той самий ресурс.

Але бувають випадки, коли це може стати причиною втрати пароля. В цьому проекті розробники вирішили створити додаток для браузера Chrome. Він буде сигналізувати про небезпеку в той момент, коли відвідуваний вами вебсайт намагатиметься викрасти ваші паролі.

Conversation AI

В Україні мовою ворожнечі, цькуванням журналістів і особистими погрозами активістам онлайн (та і в реальному житті також) мало кого можна здивувати. Але це не причина ігнорувати таку проблему, тим паче, що існує вона глобально. Тому в Jigsaw аналізують, як комп’ютери можуть навчитися розуміти нюанси образливих висловлювань онлайн. В разі успіху проекту видавці і медіа зможуть за допомогою машинного навчання регулювати коментарі на своїх платформах і обмежувати негатив у спілкуванні між людьми.

Першим результатом роботи в цьому напрямку став проект Perspective - це API (прикладний програмний інтерфейс), який використовує машинне навчання для виявлення цькування в мережі. Він ранжує коментарі на основі впливу, який може зібрати конкретний коментар. Таким чином модератор може в режимі реального часу звернути увагу на коментар, який турбує читачів більше за інші. Перша модель уже навчилася визначати, чи коментар буде сприйнятий “токсичним”.

Unfiltered.News

Jigsaw впевнені, що одна з найбільших загроз вільному вираженню думок є цензура, яку ви не можете визначити, яка залишається поза увагою читачів. Тому створили карту світу, на якій вказуються важливі історії з різних куточків планети, які могли пройти непоміченими у вашій країні.

Інтерактивна карта Unfiltered news може допомогти побачити історії в вашій країні, які ви могли пропустити
Інтерактивна карта Unfiltered news може допомогти побачити історії в вашій країні, які ви могли пропустити

Для цього використовуються потужності системи Google News, які дозволяють побачити локальні історії, а також те, як по-різному інформація подається в різних країнах і як висвітлення теми може змінюватися з часом.

Intra

Проект, який стосується маніпуляцій з DNS (доменна система імен). Це один з найбільш поширених способів онлайн-цензури, який полягає в тому, щоб блокувати доступ до новинних сайтів, інформаційних порталів та соціальних мереж.

Intra - це Android-додаток, який захищає від DNS-зловживань. Він забезпечує користувачам доступ до заблокованих вебсайтів та додатків, а також робить безпечним ваш доступ в інтернет.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG