Доступність посилання

ТОП новини

Замість Наливайченка головою СБУ можуть призначити Грицака – Ляшко


Голова СБУ Валентин Наливайченко
Голова СБУ Валентин Наливайченко

У парламентській більшості шукають голоси, щоб звільнити голову СБУ за поданням президента, хоч такого документа у парламенті ще не бачили

Київ – Голову СБУ Валентина Наливайченка можуть звільнити з займаної посади. І хоч у парламентській більшості немає одностайної позиції з цього питання, а президент ще нібито не робив відповідного подання, у «Блоці Петра Порошенка» звільнення називають неминучим. Експерти кажуть, що глава держави хоче зміцнити владну вертикаль і призначити на посаду голови СБУ людину більш контрольовану, ніж Наливайченко.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У парламентській більшості шукають голоси, щоб звільнити голову СБУ за поданням президента, хоч такого документа у парламенті ще не бачили. Увечері в понеділок, 15 червня, відбулося засідання фракції «Блоку Петра Порошенка», де обговорювали це питання. Про результати цього засідання депутати не повідомляли.

Олег Ляшко
Олег Ляшко

Водночас, за даними лідера фракції «Радикальної партії» Олега Ляшка, у вівторок, 16 червня, президент Петро Порошенко внесе у Верховну Раду подання на звільнення Валентина Наливайченка. Про це Ляшко написав у Facebook.

За його словами, Порошенко запропонує призначити новим главою відомства нинішнього першого заступника Наливайченка Василя Грицака.

«Фракція «Радикальної партії» не голосуватиме за відставку Наливайченка. Спробу звільнення голови СБУ ми розглядаємо як помсту за його безкомпромісну позицію по боротьбі з корупцією», – написав Олег Ляшко.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Утім, раніше депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко написав у Facebook, що Валентин Наливайченко ніби то вже знає про своє звільнення у найближчим часом.

«Звільнення Наливайченка було неминучим після слів Фірташа у Віденському суді, де він представив Порошенка своєю маріонеткою. Відповідно, Порошенко був зобов’язаний показати, що це не так, вигнавши людей Фірташа, часто заведених у владу за квотою Кличка», – зазначив Лещенко у своєму пості.

Про це депутат написав після того, як Валентин Наливайченко передав до Генеральної прокуратури документи щодо колишнього заступника генпрокурора Анатолія Даниленка та заявив про це журналістам після відвідування ГПУ.

«Зараз я повертаюся на роботу, викликаю до себе керівника «Альфи» і керівника нашого слідчого управління. Вони їдуть до керівництва Генпрокуратури, і починаємо діяти», – сказав він.

Раніше Наливайченко повідомляв, що СБУ зареєструвала кримінальне провадження стосовно одного з колишніх заступників генпрокурора, який, за словами Наливайченка, «кришував» нафтобазу біля Василькова, де нещодавно горіли тисячі тонн нафтопродуктів, однак не назвав його прізвище.

Результат кампанії по переформатуванню політичного поля

Тим часом, політологи розходяться у своїх оцінках ситуації. Так політолог Володимир Фесенко запевняє, що між Петром Порошенком і Валентином Наливайченком немає жодного конфлікту, а якщо є якесь напруження, то лише породжене надто гучними заявами очільника СБУ щодо відвідин Генпрокуратури разом із підрозділом «Альфа».

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Немає напруги чи конфлікту між президентом і головою СБУ. Це було би небезпечно для держави. З боку президента немає ніяких, в усякому разі публічних, дій, які можна було би розцінювати як конфліктні. Скоріше, напруга пов’язана з тим, що Наливайченко відчув зростання критичної уваги до себе. Можливо, він вирішив зіграти на випередження. Можливо, не одразу, але це може спричинити звільнення голови СБУ», – припускає Фесенко.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

Натомість керівник громадської організації «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко запевняє, що президент Порошенко зацікавлений зміцнити владну вертикаль, для чого спочатку треба звільнити Валентина Наливайченка із займаної посади.

«Нинішня ситуація ніяк не пов’язана з його професійними досягненнями чи активністю. Швидше за все, це – результат кампанії по переформатуванню політичного поля для гри, яку здійснює президент Порошенко. Наливайченко не є членом команди Порошенка. Людина, яка не зобов’язана Порошенку ні своїм політичним минулим, ні своїм політичним майбутнім, очевидно. Не викликає повної довіри у президента, який у кадровій політиці завжди робить ставку на повну лояльність претендента», – зауважує Яременко.

Сходяться експерти на тому, що в нинішній ситуації з головою СБУ політики перебільшують значення фактору Дмитра Фірташа, який нині вже не впливає на кадрову політику в українській владі.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG