Доступність посилання

ТОП новини

«Куди їдемо? – В Ростов!» – соцмережі про офшори Порошенка


Соцмережі бурхливо і гостро відреагували на розслідування про офшори президента України. Паралелі з Іловайськом абсолютно маніпулятивні – Лігачова

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників, які отримало німецьке видання Süddeutsche Zeitung та поділилося з колегами з Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань​ та OCCRP (Центру з дослідження корупції та організованої злочинності​і). У переліку осіб, про яких на основі документів 3 квітня були опубліковані журналістські розслідування, опинився зокрема і президент України Петро Порошенко. Анонсоване розслідування миттєво поширилося у соцмережах.

Журналісти-розслідувачі зазначили, що президент України, всупереч заявам, досі не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію своїх активів Roshen, створивши для цього три офшорні компанії.

На початку нинішнього року Порошенко заявляв, що передав свою кондитерську компанію Roshen так званому «сліпому трасту». Тоді він зазначав, це єдиний інструмент для усунення конфлікту інтересів, крім того, «сліпий траст» має повноваження на продаж корпорації, якщо знайде гідного покупця.

Оприлюднене ж рослідування спровокувало численні кометарі, а також дискусії у соцмережах стосовно того, як має повестися президент.

Попри пізній час публікації розслідувань у всьому світі хештег #panamapapers миттєво вийшов на перше місце у ТОП Твітера як в Україні, так і в усьому світі з кількістю згадувань понад мільйон.

Гостро висловилися стосовно оприлюдненої інформації нинішні та колишні однопартійці президента:

«Про те, що послідувало б за публікацією таких матеріалів, будь ми цивілізованою країною, – навіть писати не буду… А хоча ні, напишу – була б відставка і в’язниця або ж імпічмент і тюрма! Взагалі без варіантів», – написав на своїй сторінці у Facebook нещодавно позбавлений мандата народного обранця Єгор Фірсов.

«Мені хтось сьогодні написав, що я часто пишу про #‎зрада. За таке до стінки треба… Краще йому скласти повноваження і кудись втікти, щоб не доводити до гріха. А в цілому це може стати #‎перемога, якщо будемо діяти», – пише Олексій Гриценко.

Тим часом Микола Княжицький зазначає, що проблема зовсім не в офшорах президента, а «у популярності цинізму в політиці і наївності громадян»:

Декого ж узагалі не дивує такий стан справ:

Паралелі з Іловайськом абсолютно маніпулятивні. У сюжеті йде відверте нагнітання, в кращих традиціях «чорного піару»
Наталія Лігачова

Неоднозначно оцінила роботу розслідувачів Наталія Лігачова. «Не ставлю під сумнів фактологічну частину розслідування – сподіваюся, там все достовірно. Але паралелі з Іловайськом абсолютно маніпулятивні. У сюжеті йде відверте нагнітання, в кращих традиціях «чорного піару», в кращих традиціях замовних розслідувань. І такий стиль знижує цінність цього. Дивно, що такий сюжет робиться під маркою «Громадського ТБ». До речі, на сайті OCCRPІ хоча б тональність спокійніша. Хоча незрозуміло, навіщо в принципі це було потрібно робити? Само по собі розслідування здатне було вразити», – пише вона.

Чи піде Порошенко на допит у НАБУ?

Одразу після оприлюднення розслідування чимало користувачів соцмереж почали апелювати до Національного антикорупційного бюро та його голови Артема Ситника – мовляв, офшори Порошенка стануть перевіркою для нового органу.

Лише трохи згодом у соцмережах журналісти почали пояснювати, що президент не підслідний НАБУ.

Розкриття офшорів Порошенка – ніж у спину?

Чимало користувачів соцмереж висловилися на захист президента Петра Порошенка.

«Так раптово у Вас з’явилося «неймовірні компромати» як рояль в кущах. Шановні, Ви чекали свого часу??? Президент України, Петро Порошенко, – НАШ. Не смішіть людей! Ви як злодії чатуєте у підворотні і б’єте в спину», – пише користувачка Facebook Lyudmyla Andreyeva.

«Ото вже супер новина! Ото попрацювали, весь вечір тільки ця новина!!! Цікаво, кому вигідно колотити воду в країні? Більших жуліків немає, тільки от президент!!!» – обурюється Ольга Сторожук.

Окремі блогери звернули увагу, що на сторінках різних ЗМІ у Facebook з'явилося чимало захисників президента, які висловлювали свої досить схожі думки дещо агресивно.

«Міжнародний валютний фонд попросив в України кредит» – соцмережі жартують

Порушена тема, окрім серйозних обговорень, спровокувала й хвилю жартів. Тут згадали і нещодавню заяву Петра Порошенка про статтю у виданні The New York Time як елемент гібридної війни против України, і екс-президента Януковича.

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG