Доступність посилання

ТОП новини

Прогресивний середній клас потребує класичної музики – диригент Іван Остапович


«Ми бачимо в цільовій аудиторії наших концертів класичної музики людей, які постійно з гаджетами, для яких соціальні мережи – це вже невід’ємна частина життя, культури зокрема», – так розповідають про інтерактивні концерти засновники львівської культурної спільноти Collegium Musicum Іван Остапович і Тарас Демко. Аби долучити до слухання серйозної класичної музики, Іван із Тарасом постійно експериментують, ризикують, пробують нові формати музичних зустрічей. На їхніх імпрезах вільно почуваються глядачі в джинсах, і у вечірніх сукнях. На концертах оркестру Collegium Musicum не забороняється фотографувати та знімати на відео виступ музикантів, Більше того: культурні менеджери – а саме так себе називають Іван і Тарас – тішаться, коли молодь постить фото з класичного концерту на сторінках в «Фейсбуці» й «Твіттері». Про це керівники культурної агенції Collegium Musicum розповіли в програмі Радіо Свобода «Радиво».

Іван Остапович – диригент, композитор, із самих шкільних років бачив себе лише за диригенським пультом.

Тарас Демко – літературознавець, поет і перекладач поезій і лібрето опер.

Двох друзів поєднала ідея популяризації музичного й поетичного мистецтва, продюсування концертів, фестивалів, бажання представляти українську класичну музику в європейських концертних залах і запрошувати до себе якісних музикантів.

Потрібно залучати тих людей, які раніше опиралися відкривати для себе класичну музику
Тарас Демко

«Потрібно залучати тих людей, які раніше опиралися відкривати для себе класичну музику. Мені здається, що цей прогресивний середній клас українців дуже потребує класичного музикування для того, щоб втілювати нові мрії і рухати нашу країну, бо музика важлива в нашому житті», – розповідає Тарас Демко.

Їхнє творче об’єднання з’явилося у Львові у 2012 році як мистецька платформа – музикантів, літераторів, акторів, журналістів. А з 2014-го концертує камерний оркестр Collegium Musicum.

«Для того, щоб створити проект, потрібні однодумці, і вони знаходяться серед друзів. Це були близькі друзі, з якими я навчався в консерваторії. Спершу це був наш концертмейстер Петро Тітяєв, дуже добрий скрипаль з Києва Ігор Завгородній і скрипаль Орест Смовж, багато інших друзів», – пригадує, як все починалося, диригент Іван Остапович.

​Для оркестру Іван залучає молодих музикантів не лише зі Львова, а й із інших міст, залежно від складності творів та професійних вимог як самого Остаповича, так і запрошених диригентів.

«Питання складу оркестрових музикантів є складним, звісно хотілося б постійності, хотілося б стабільного фінансування. На цей час наш оркестр є проектним. Різні програми потребують різної кількості музикантів. Є певний кістяк, який із нами співпрацює вже кілька років, але є люди, що приходять, вчаться, здобувають досвід», – розповідає співорганізатор проекту Іван Остапович.

Іван Остапович (Фото: Anatoly Didyk)
Іван Остапович (Фото: Anatoly Didyk)

Одним із найцікавіших проектів є виконання опери «Еврідіка» у перекладі Тараса Демка. Власне, 2012 року з цієї вистави і почалася музична історія мистецької спільноти Collegium Musicum.

Я навіть не думав, що колись опублікуємо цей текст. Опублікували
Тарас Демко

«Ми тоді зрозумілим, що можна зробити такий собі продакшн, тобто промувати класичну музику на професійному рівні, – каже Тарас Демко. – Що ж до перекладу опер, я цього не є прихильником, при цьому мені здається, що кожна національна література повинна мати перекладі лібрето опер. Перекладав я «Еврідіку» впродовж літа і до початку зими 2012 року. І я навіть не думав, що колись опублікуємо цей текст. Опублікували».

Тарас Демко захоплюється перекладами англійської, німецької, польської поезії.

Два товариші – Тарас і Іван – щасливі, бо мають улюблену справу, яка приносить задоволення не лише їм, а й їхнім глядачам як в академічних концертних залах, так і онлайн. Трансляції деяких їхніх концертів, авторські інтерв’ю з запрошеними музикантами, вони представляють в програмі «Територія класики», що виходить на хвилях інтернет-радіо «Сковорода».

Тарас Демко
Тарас Демко

Докладніше розповідь літературознавця, перекладача поезій і лібрето, поета, співзасновника Colleqium Musicum Тараса Демка та його компаньйона – диригента, композитора Івана Остаповича, слухайте в аудіоподкасті «Радиво».

«Радиво» – програма про незвичайних-звичайних українців. Звучить щосуботи о 17:08 в ефірі радіо «Ера-FM» та в аудіоподкастах на сайті Радіо Свобода.

Розповідайте програмі «Радиво» про себе, своїх друзів і колег, які мають цікаві ідеї, проекти, зрештою не стоять на місці, а повсякчас розвиваються: Vol.noskov@gmail.com

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG