Доступність посилання

ТОП новини

Ампутовані кінцівки та риття окопів: що бойовики публікують у ТікТок?


Вигляд на окупований Донецьк з боку Авдіївки
Вигляд на окупований Донецьк з боку Авдіївки

Окопи, язичництво, поїздки на підконтрольну українській владі територію, бої на ножах та ампутовані кінцівки – приблизно такий контент у популярній мережі ТікТок розміщують бойовики контрольованих Росією угруповань «ЛДНР».

Радіо Донбас. Реалії декілька тижнів відслідковувало користувачів ТікТок, що публікують відео по той бік лінії розмежування. Публікуємо найцікавіші зйомки, які нам вдалося знайти.

Чи не найбільш популярний на окупованій території користувач ТікТок – бойовик з ніком secessionistdpr. Лайки та перегляди своїх відео юзер, який представляється Артемом, почав отримувати у квітні 2020 року – відколи підірвався у власному ж окопі та втратив ліву ногу.

Сторінку бойовик, якому на вигляд не більше 25-ти років, веде спільно зі своєю дівчиною. Сторінка має понад 26 тис. фоловерів і відкриті коментарі. Якщо прогортати контент secessionistdpr до 2019-го, можна знайти відео, де він ще до поранення грається в окопі з гранатою.

Ще один бойовик, користувач ТікТок з ніком voron, публікує на своїй сторінці відео про життя на передовій, «на казармі» і навіть на підконтрольній офіційній українській владі території. На одній зі зйомок він проїжджає населений пункт, де встановлені дорожні знаки з українськими назвами міст Донецьк та Амвросіївка. На відео, нібито знятих на передовій, voron пише, що влітку вони зазвичай окопуються.

Користувач ТікТок з ніком voron стверджує, що він та інші підконтрольні Росії бойовики більшість часу риють окопи
Користувач ТікТок з ніком voron стверджує, що він та інші підконтрольні Росії бойовики більшість часу риють окопи

Судячи з інших зйомок цього користувача, російські найманці живуть у казармах, які раніше були небідними котеджами. На відео помітно просторі кімнати з євроремонтом та колишніми розкошами, наприклад, камінами.

У колись багатих котеджах бойовики облаштовують собі казарми
У колись багатих котеджах бойовики облаштовують собі казарми

Користувач з ніком dimaraido знімається у кадровому російському пікселі, пропагує язичництво та розповідає про життя у Горлівці. На одному з відео бойовик ділиться історією пса-наполовину вовка з кличкою Сергій, який нібито зняв випадково розтяжку: отримав поранення, але, зрештою, вижив.

Окреме відео dimaraido присвятив роздумам про те, чому у так званій «ДНР» погано жити. Бойовик дійшов висновку, що у всьому винні представники однієї з протестантських течій християнства.

Втім, буквально на наступному відео цей же чоловік каже, що їде до Москви.

Набагато менше відео у ТікТок публікують бойовики збройного формування «ЛНР». На непідконтрольній Україні частині Луганської області контент, здебільшого, стосується життя мирного населення: говорять про карантин, викликаний пандемією коронавірусу, про мізерні зарплати і надто високі ціни на продукти харчування.

Втім, є на частині Луганщини, контрольованій російськими гібридними силами, й ті, хто розкриває подробиці підготовки майбутніх бойовиків «ЛНР». Користувач з ніком danilbigun – курсант одного з місцевих вишів.

На більшості відео курсант з ніком danilbigun одягнений у військову форму
На більшості відео курсант з ніком danilbigun одягнений у військову форму

Хлопець колекціонує ножі і часто демонструє, як тренується з ними у лісі чи просто вдома.

Курсант демонструє у соцмережі, як б'ється на ножах
Курсант демонструє у соцмережі, як б'ється на ножах

На всіх відео danilbigun носить російських піксель з нашивками «Новоросії», а також демонструє фрагменти з навчання курсантів на вулиці та у спортзалі.

Сторінка danilbigun має обмежені права для інших людей у ТікТок. На відео курсант демонструє, зокрема, заняття з бойової підготовки
Сторінка danilbigun має обмежені права для інших людей у ТікТок. На відео курсант демонструє, зокрема, заняття з бойової підготовки

А це відео користувача konstantinrubakhi, який позиціонує себе як так званого бійця угрупування «ЛНР», публікуємо без зайвих коментарів:

У лютому на засіданні Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ Україна представила доповідь про систему управління військами та адміністраціями на окупованій частині Донбасу. Тут Радіо Донбас.Реалії аналізує деякі дані з презентації.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ – ТУТ.

  • Зображення 16x9

    Ольга Омельянчук

    Закінчила філософський факультет КНУ імені Тараса Шевченка у 2014 році. Працюю у медіа з 2009-го, авторка Радіо Донбас.Реалії – з 2019-го. Висвітлюю бойові дії на Донбасі від початку – з весни 2014 року. Вірю, що у журналістику можна повернути людину і що довгі форми завжди матимуть свого читача. Обожнюю репортажі, глибоких героїв, тишу та газети. 

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

XS
SM
MD
LG