Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус: компетентна та відкрита влада – найкращий захист від переповнених лікарень


Сирія. Медик перевіряє температуру тіла пасажирки, як запобіжний захід проти коронавірусу, після її приїзду автобусом до курдського району Сирії з Іракського Курдистану, 26 лютого 2020 року
Сирія. Медик перевіряє температуру тіла пасажирки, як запобіжний захід проти коронавірусу, після її приїзду автобусом до курдського району Сирії з Іракського Курдистану, 26 лютого 2020 року

Не варто панікувати, але варто подивитися в очі реальності, пише агентство Рейтер у своїй публікації про коронавірус, який поширюється по всьому світу. Безпрецедентні зусилля Китаю сповільнили розповсюдження нової хвороби, офіційно відомої як Covid-19, але вони лише виграли деякий час. Зараз заражених людей виявлено на всіх континентах, крім Антарктиди. Компетентна та відкрита влада – найкращий захист від переповнених лікарень та перевантаженого суспільства. Але країнам по всьому світу, мабуть, доведеться мати справу з періодичними спалахами.

Чи можна стримати коронавірус?

Ні. Китай допоміг зменшити передачу, закривши громадські місця, фабрики та школи. Масове тестування також є ключовим для того, щоб з’ясувати, хто має хворобу, та відстежити, хто, можливо, потрапив у контакт з хворими. Зараз Китай заявляє, що кількість нових випадків падає. Незважаючи на те, що офіційна статистика країни є сумнівно відома недостовірністю, можна припустити, що подібні методи мали б уповільнити поширення хвороби. Нині у КНР нею захворіли понад 78 000 людей та загинуло близько 2700.

У той час як Всесвітня організація охорони здоров’я відмовилася називати це пандемією – смертельною хворобою, яка поширюється по всьому світу – джин виліз з пляшки. Випадки захворювання були зафіксовані в 50 країнах, і список швидко зростає. У середу кількість нових випадків, зафіксованих поза межами Китаю, перевищила кількість випадків у країні, вперше з моменту виявлення захворювання на початку грудня.

Особливо насторожує те, що одне з перших свідчень про масові спалахи в Ірані з’явилося у мандрівника, якого було діагностовано в Канаді. Якщо країни, які не вважалися зараженими, поширюють захворювання, багато інших спалахів, імовірно, триватиме. Зараз постраждали майже всі країни сусідні з Іраном.

Якими були попередні паніки і як з ними порівнюється нинішня?

Щоб захворювання було по-справжньому тривожним, воно повинно бути як сильно заразним, так і небезпечним. Ебола спричинила багато страждань у центральній Африці, але ця хвороба часто вбиває своїх жертв раніше, ніж вони можуть заразити багатьох інших. Тому шанси на її поширення дуже низькі.

Для порівняння грип 2009 року – остання пандемія – поширився по всій землі, але був напрочуд легким. За оцінками американських центрів контролю захворювань, понад 60 мільйонів американців були вражені. Медичні кабінети не витримували натиску, не вистачало робітників, а школи спорожніли. Але вбила ця хвороба лише приблизно одну з кожних 5000 людей, які були заражені.

Новий коронавірус легко поширюється. Досвід круїзного корабля Diamond Princess свідчить, що він може бути вибухонебезпечним. Із 3700 пасажирів та екіпажу зареєстровано близько 700 випадків, і ця кількість продовжує зростати. Загалом, випадки за межами Китаю, щотижня подвоюються. Це також небезпечно. Орієнтовна смертність від Covid-19 становить приблизно 2%, що робить його приблизно в 20 разів смертельнішим, ніж типовий грип.

Що поганого ще може статися?

Системи охорони здоров’я не розроблені для боротьби з пандемією, бо вони нечасто стаються. Сполучені Штати мають близько 900 000 лікарняних ліжок, зайняті в них приблизно дві третини. Всесвітня організація охорони здоров’я оцінює, що близько 80% випадків коронавірусу є легкими, інші серйозні чи критичні. Тож якби 1% населення 330 мільйонів Америки заразився вірусом одночасно, не було б достатньо лікарняних ліжок. Нерівномірний спалах може призвести до переповнення лікарень у окремих містах та відділах критичної допомоги.

Лікарням, ймовірно, забракло би захисних засобів. Міністерство охорони здоров’я та соціальних служб США заявило, що уряд заготовив 30 мільйонів масок, але для забезпечення захисту медичних працівників, що працюють на передовій, потрібно 300 мільйонів. Лікарі були б перевантажені, тому що і ті люди, які не були заражені, все одно звертаються за допомогою.

Переобтяжені медичні системи означають більше смертельних випадків. Ця динаміка допомагає пояснити, чому рівень смертності в місті Ухань, центрі спалаху, був вищим, ніж в інших районах Китаю. Країни з поганою медичною допомогою будуть уражені сильніше. Їм не вистачатиме можливості знаходити концентрацію хвороби і загасити спалах, а пацієнти не отримають вчасно кваліфікованої допомоги.

Як це вплине на економіку?

Закриті фабрики та споживачі, що перебувають вдома, вже призвели до сповільнення економічної активності Китаю. Компанії від Apple до Yum China повідомили про проблеми ланцюга поставок та зменшення попиту. Проблеми наростають, оскільки інші країни також ухвалюють різкі заходи. Японія в четвер закрила всі свої школи напередодні майбутньої весняних канікул.

Примітно, що після трьох з чотирьох пандемій грипу в минулому столітті незабаром наставали економічні спади в США. Винятком став спалах 2009 року, який стався, коли світова економіка вже перебувала у поганому стані. Закриті фабрики та офіси зменшують виробництво, ресторани та кінотеатри страждають від дефіциту доходу, корпоративний борг збільшується, тоді як малий бізнес може збанкрутувати, якщо власник захворіє або помирає.

Світовий банк підрахував у 2014 році, що пандемія, яка співвимірна з грипом 1918 року, знищить 5% від світового валового внутрішнього продукту. Тоді ця смертоносна хвороба, яка була швидко поширювалася вбила понад 50 мільйонів людей. Тож це найгірший сценарій.

Що можна зробити?

Дозволити вільний потік інформації. Це – найкращий спосіб раннього визначення кластерів інфекції. Коли місцеві чиновники приховують, або лікарі бояться розголошувати випадки, спалахи поширюються. Якби режим був не такий репресивний у Китаї та Ірані, епідемії, ймовірно, були б помічені раніше та над ними раніше би почали працювати.

Такі заходи, як створення карантину в межах країни можуть уповільнити передачу, але їх не можна підтримувати місяцями. Демократичні суспільства можуть не допустити такого типу інтенсивного спостереження, яким займався Китай. Робітники та підприємства можуть витримати лише обмежений час, перш ніж фінансова криза стане нестерпною. Зараз у Китаї відновлюється економічна активність, і це, безумовно, призведе до збільшення кількості інфекцій.

Масове тестування контактних та ізолювання хворих може забезпечити керування кластерами хвороби. Але для цього потрібна функціональна система з компетентним керівництвом. Південна Корея заявила в середу, що понад 20 000 людей проходять тестування. Сполучені Штати не розпочали спостереження і щодня тестують близько десятка людей. Це означає, що, ймовірно, відбуваються непомічені спалахи.

Що буде далі?

Минулі пандемії поширилися хвилями. Вірус може розмножуватися ефективніше, коли погода холодна і суха. Поведінка теж змінюється; люди частіше миють руки, коли навколо них є свідчення про хворобу. Зі збільшенням частки населення з імунітетом захворювання поширюється повільніше. Однак імунітет може знизитися з часом. Найімовірнішим результатом є те, що захворювання стає ендемічним із меншими спалахами після початкового спалаху.

Кілька противірусних препаратів та вакцин вже проходять тестування. Однак, ефективність, безпека та збільшення виробництва потребуватимуть певного часу. Препарат для лікування коронавірусу, ймовірно, не буде широко доступний принаймні рік; розробка вакцини займе більше часу. Тим часом світ може готуватися лише до гіршого, сподіваючись на найкраще.

Губернатор Ломбардії помістив себе під карантин – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG