Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусь коронавірус привезли з Ірану. Лукашенко: «Спокійно, без ґвалту»


Швидка допомога біля будинку Білоруського національного технічного університету, де виявлено перший випадок коронавірусу в Білорусі
Швидка допомога біля будинку Білоруського національного технічного університету, де виявлено перший випадок коронавірусу в Білорусі

У Білорусі виявили першого інфікованого коронавірусною інфекцією COVID-19 студента з Ірану. Його самого, одногрупників та сусідів взяли на обстеження та карантин. Паніки серед населення не помічено, влада Білорусі мобілізувала прикордонників та медичні заклади для протидії коронавірусу.

З початку епідемії коронавірусу Білорусь за допомогою Росії та Казахстану евакуювала своїх громадян з Китаю, а санітарно-карантинний контроль у країні пройшли понад пів мільйона людей. Вперше вірус COVID-19 на території Білорусі виявили 27 лютого у однієї особи – громадянина Ірану, студента, якій після канікул прибув до Мінська літаком через Баку.​

Студентів переводять на дистанційне навчання

Як заявив міністр охорони здоров'я Білорусі Володимир Каранік, інфікований студент проживав у орендованій квартирі, кашлю у нього не було, що знижує небезпеку зараження для тих, хто з ним контактував. Зараз, каже він, хворий почувається «задовільно».

Як дізналося Радіо Свобода, студент навчається на другому курсі Білоруського національного технічного університету, найбільшого вишу Білорусі. Студент казав друзям, що заразитися міг від дружини. Весь курс, на якому навчався іранець, прямо з занять був доставлений на карантин. Очікується, що факультет або навіть весь університет будуть переведені на карантин та індивідуальні заняття, повідомляють студенти. Хоча 28 лютого заняття продовжувалися, ректор БНТУ Сергій Харитончик заявив, що індивідуальне навчання студентів БНТУ буде організоване з 29 лютого до 16 березня. Студенти будуть навчатися без присутності в аудиторіях, дистанційно. «Паніки немає», – стверджує Сергій Харитончик.

Білорусь запроваджує повну діагностику тих, які приїхали з «небезпечних країн»

МОЗ Білорусі ухвалило рішення, що внаслідок погіршення епідемічної ситуації в Китаї, Південній Кореї, Ірані та Італії зараз почнуть проводити повну лабораторну діагностику всіх, хто приїжджає до Білорусі з цих країн, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я. Раніше перевіряли тільки тих, хто прибував з Китаю. Тим не менше Білорусь не скасовує авіарейси в Китай та Італію.

Особлива увага – до студентів з Китаю та Ірану, яких у Білорусі тисячі.

Ажіотажу немає, але медичні маски зникли

Ажіотажу серед білорусів через загрозу коронавірусу немає, людей в масках на вулиці чи в місяцях масового скупчення зустріти важко.

Можливо, проблема в тому, що в аптеках Мінська немає медичних масок, при чому цей дефіцит утворився відразу після початку спалаху коронавірусу в Китаї. В аптеках навідникам пояснювали, що місцеві китайці скуповують маски в аптеках ящиками і відправляють їх в Китай. На додаткове пошиття масок переведені дві швейні фабрики, на яких шиють одяг, але масок у продажу все одно немає.

«Ми щодня замовляємо маски, але вони до нас не надходять», – сказали кореспонденту Радіо Свобода в декількох аптеках Мінська.

Студенти БНТУ, Мінськ, 28 лютого 20202 року
Студенти БНТУ, Мінськ, 28 лютого 20202 року

Навіть в університеті, де виявлено першого інфікованого, немає жодної людини в масці, у тому числі в гуртожитку, звідки евакуювали кілька людей на карантин.

Лукашенко: «Спокійно, без ґвалту, без шуму, але робимо те, що і всі»

Президент Білорусі Олександр Лукашенко особисто відреагував на подію, він заявив, що не бачить необхідності закривати кордони через появу коронавірусу в країні.

«Ну закрийте кордони – і що? При такому глобальному спілкуванні це пусте. Ми ускладнимо відносини з головними нашими партнерами – Китаєм, з Росією ... Як з Росією закрити кордон? Тому треба на місці спокійно працювати в усіх напрямках», – сказав Лукашенко на зборах Федерації профспілок Білорусі.

«Нашим лікарям треба спасибі сказати! Ні кордону не закривають, ні ґвалтом не кричать, ні шуму, ні пилу. Хоча робимо все те, що роблять навіть в Китаї».

Лукашенко визнав, що особисто був у курсі ситуації з інфікованим іранцем: «Приїхав сюди, температура 37,3, почервоніння в горлі, ні кашлю, нічого. Теж кажу: у нас є місце, давайте його поспостерігаємо... Нормально до цього люди ставляться. Тихо, спокійно, без ґвалту, без шуму, але робимо те, що роблять всі».

ВООЗ: «Це очікувана ситуація»

У білоруському офісі Всесвітньої організації охорони здоров'я (WHO) отримали інформацію про перший випадок коронавірусу в Білорусі. Претензій до влади Білорусі тут не мають.

Голова представництва Всесвітньої організації охорони здоров'я в Білорусі Батир Бердиклічев та міністр охорони здоров’я Білорусі Володимир Каранік
Голова представництва Всесвітньої організації охорони здоров'я в Білорусі Батир Бердиклічев та міністр охорони здоров’я Білорусі Володимир Каранік

«Ми бачимо, що це якраз відбувається в Білорусі. Медична служба зреагувала: хворого виявили і ізолювали, його контакти відслідковуються. Це не сюрприз, це очікувана ситуація. Заходи та рекомендації, які є, збігаються з рекомендаціями при сезонному грипі. Більш специфічні заходи вживатиме національна система охорони здоров'я», – сказав представник ВООЗ в Білорусі Батир Бердиклічев в інтерв’ю Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG