Доступність посилання

ТОП новини

Морський бій. Чи захистить себе Україна у разі військової загрози з Азовського моря?


Стрільби українських сил морської охорони в Азовському морі. Бердянськ
Стрільби українських сил морської охорони в Азовському морі. Бердянськ

Напруга в Азовському морі наростає. Російські прикордонники і ФСБ затримують все більше суден, що прямують до Маріуполя і Бердянська. Росія кілька місяців систематично б’є по економіці українських портів. Але і в Україні, і за кордоном впевнені, що це лише початок блокади і навіть військової експансії. Що Україна може протиставити Росії на Азовському морі і якої допомоги варто чекати від Заходу? Розбиралися журналісти спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Умовні атаки супротивника на морське узбережжя українська армія відбиває регулярно на військових навчаннях. І на Чорному, і на Азовському морях.

«Військово-політичне керівництво Російської Федерації розглядає Азовсько-Чорноморський регіон як важливий плацдарм для своєї подальшої військової агресії», – каже секретар РНБО України Олександр Турчинов.

Для оборони від нападу з моря Україна тримає напоготові танки, гармати і реактивну артилерію. Перш за все такі навчання проходять в зоні Операції об’єднаних сил на Азовському узбережжі. Але у експертів є сумніви – чи задіють увесь цей арсенал в бойових умовах?

«У разі висадки реактивної системи залпового вогню і артилерії вони будуть просто неефективні», – припускає військовий експерт Михайло Жирохов.

Бачу підстави для додаткових санкцій – екс-заступник генсекретаря НАТО

В Азовському морі флоту Військово-морських сил немає. Тут чергують два десятки різних катерів прикордонників. Озброєння – кулеметне. Тут теж постійно проводять навчання.

Протягом всього літа російські прикордонники затягують перевірку суден, що прямують у порти Маріуполя і Бердянська. Від кількох годин до кількох днів простою кораблів виливаються у збитки – і для портів, і для судновласників. До початку серпня не менше півтори сотні судів вибилися з графіка.

Бойові стрільби українських сил морської охорони в Азовському морі
Бойові стрільби українських сил морської охорони в Азовському морі

«Не думаю, що це зараз обговорюється, але я безсумнівно бачу підстави, щоб розглядати введення додаткових санкцій – якщо Росія продовжить економічну блокаду або – ще гірше – використовує це як відправну точку для нової військової агресії на південному сході України», – розповідає заступник генерального секретаря НАТО у 2012-2016 роках Олександр Вершбоу.

Системи контролю за морем залишились в окупованому Криму. Київ просить нові у США

Серед іншого, Київ просить системи контролю за морем у США. За рахунок грошей, закладених в американський оборонний бюджет 2019 року. За словами голови правління «Українського мілітарного центру» Тараса Чмута, ракетами Griffin можна оснастити українські катери і кораблі. Адже своїх комплексів, як, наприклад, радянський «Рубіж», в України вже немає – вони залишилися в окупованому Росією Криму. Запас ракет до них – теж.

Голова правління «Українського мілітарного центру» Тарас Чмут
Голова правління «Українського мілітарного центру» Тарас Чмут

«Ми мали два ракетних дивізіони. Ми мали ракетні катери, які мали ці ракети. Там не нові ракети, П-15М «Терміт». Але вони могли хоча б якось протидіяти росіянам. Серед тих кораблів, які Росія нам повернула у 2014 році – ракетний катер «Прилуки», але він без ракет», – розповідає у коментарі Радіо Свобода військовий аналітик Тарас Чмут.

«Нептун» – творіння українських конструкторів

Заміна втрати – розробка вже українських конструкторів. Це – крилата протикорабельна ракета розробки КБ «Луч». У ЗМІ отримала назву «Нептун». Дальність стрільби по морських цілях – 280 кілометрів з можливістю збільшення. Тип – осколково-фугасна. Здатна знищувати як морські, так і наземні цілі. Висота польоту – від 10 до 30 метрів, на кінцевому відрізку – 4-5 метрів. Проходить випробування.

«Всі сили кинуті на розробку цієї ракети. Всі гроші, які були передбачені в бюджеті Міністерства оборони на танки, на модернізацію танків, кинуті на проект «Нептун», – каже військовий експерт Михайло Жирохов.

Крилата протикорабельна ракета розробки КБ «Луч»
Крилата протикорабельна ракета розробки КБ «Луч»

Експерт прогнозує: «Нептун» на озброєння візьмуть через рік. Одночасно і для наземного, і морського базування. Поки на випробуваннях ракета максимально пролітала 100 кілометрів. Але момент її появи у військах може відсунутися на кілька років, припускають експерти.

«Ми ніколи цього не робили, в нас немає досвіду, в нас немає школи. Ми не знаємо, як це робити. Дуже позитивно, що ми це робимо – це нормальний процес. Це не швидкий процес, тому що він не може бути швидким з такою зброєю. І темпи досить позитивні. До кінця року також обіцяють показати берегову пускову установку під береговий ракетний комплекс», – каже голова правління «Українського мілітарного центру» Тарас Чмут.

В майбутньому планують встановити ракети на катери «Лань». Адаптований варіант катера вже поставляли до В’єтнаму. Перший з трьох для українських ВМС повинні почати будувати в цьому році.

«Треба розуміти що флот – це комплексна складова сил і засобів. Ми не можемо сформувати тільки берегову компоненту і думати, що в нас все добре. Берегова компонента є першим кроком. Наступним кроком обов’язково має бути морська компонента – тобто розміщення ракет на надводних платформах. Потім має бути авіаційна компонента. І вони мають всебічно доповнювати один одного», – додає Тарас Чмут.

Розривати Договір про співпрацю в Азовському морі з Росією не планують – це може привести до територіальної суперечки, заявляють в українському МЗС. Це означає, що російські кораблі мають право абсолютно законно підпливати до українського узбережжя в Азовському морі.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG