Доступність посилання

ТОП новини

Водний фронт. ЗСУ готуються захищати водні кордони на Донбасі


Лінія фронту вздовж водойм на Донбасі тягнеться більш ніж на сто кілометрів. На Луганщині – по річці Сіверський Донець. У Донецькій області – по Кальміусу
Лінія фронту вздовж водойм на Донбасі тягнеться більш ніж на сто кілометрів. На Луганщині – по річці Сіверський Донець. У Донецькій області – по Кальміусу

Понад 100 кілометрів лінії розмежування на Донбасі – це річки Сіверський Донець і Кальміус. Збройні сили України все частіше відпрацьовують подолання водних перешкод. Військовослужбовців навчають проходити їх максимально швидко й перекидати техніку непомітно для противника. Як планують і проводять подібні операції? І чи означає це, що українська армія готує плацдарм для атаки?

Позиції українських військових упираються в річку Сіверський Донець під селом Трьохізбенка Луганської області. До бойовиків – 300 метрів.

«Це додаткова перешкода. Для них. Ну і, відповідно, для нас це додатковий рубіж оборони», – розповідає військовослужбовець ЗСУ Валерій.

Лінія фронту вздовж водойм на Донбасі тягнеться більше ніж на 100 кілометрів. На Луганщині – по річці Сіверський Донець. У Донецькій області – по Кальміусу.

Графіка: лінія фронту на Донбасі по річці Сіверський Донець
Графіка: лінія фронту на Донбасі по річці Сіверський Донець

«Спроби проходження через річку дуже часті. Провокації фактично що ввечері, що вранці», – каже військовослужбовець ЗСУ Леонід.

Форсувати водні перешкоди тренуються і українські військові, і бойовики. Бойовики угруповань «ЛНР» і «ДНР», які визнані Україною незаконними, масово задіюють техніку. Володимир Кононов, представник так званого «міністерства оборони» угруповання «ДНР», яке контролює Росія, заявив, що «в разі нападу на нас ми готові відбити і не тільки відбити, але й перейти в контрнаступ, із захопленням вигідних рубежів».

Умови навчань наближені до бойових

Українська армія інтенсивно відпрацьовує подібні операції. Десантні переправи, використання поромів, наведення понтонних мостів. Умови навчань наближені до бойових.

Бойові навчання ЗСУ: форсування річок
Бойові навчання ЗСУ: форсування річок

«До 2012-2013 років це було майже забуте. Крім спеціалізованих інженерних частин, які фактично базувались і спеціалізувались на цьому, і, на жаль, було багато дурі зроблено стосовно розпродажу понтонно-мостових парків, тому що там алюміній», – зауважує військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

Це робиться для того, щоб був вишкіл, навченість підрозділів на випадок подолання водних перешкод
Андрій Дем'янчук

Зараз Генштаб вимагає від армії мобільності: швидкого перекидання військових і техніки на великі відстані, в тому числі й через водні перешкоди. Про це в лютому цього року заявив начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко.

На одному з навчань минулого року форсували Дніпро – за підтримки «Градів».

Річки та озера на навчаннях форсують усі бригади, що воюють на Донбасі. Відпрацьовують наступ, відбиття атаки, захоплення й утримання рубежів.

«Оскільки на території України багато річок і озер, сценарії відпрацьовуються різні. Це робиться для того, щоб був вишкіл, навченість підрозділів на випадок подолання водних перешкод. Чи буде це наступ, чи оборона», – розповідає офіцер інженерної служби штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Андрій Дем'янчук.

Танки під водою

Відновлюють і забуту ще на початку двохтисячних практику – прохід танків під водою. Після подолання водної перешкоди танк до бойових дій готовий буквально за 30 секунд. Одну з труб скидають рухом башти вліво. Другу – викручує екіпаж зсередини.

Занурення танка під воду
Занурення танка під воду

Якщо навчений особовий склад, командир танкової роти спроможний підготувати своїх 10 танків до подолання водної перешкоди
Віктор Храмцов

Труби дозволяють пройти водойми глибиною близько 5 метрів. Але старі танки вимагають додаткової гідроізоляції. Перед першим зануренням на це можуть піти години.

У навчальному центрі «Десна» занурювати бойові машини почали понад місяць тому. Прискорене навчання пройшли танкісти декількох бригад.

«Якщо навчений особовий склад, який все пройшов приблизно за 2-3 години, командир танкової роти спроможний підготувати своїх 10 танків у складі екіпажів до подолання водної перешкоди», – каже начальник служби танкового полку ЗСУ Віктор Храмцов.

Підготовка до занурення

Екіпажі проходять легководолазну підготовку: сотню метрів під водою у протигазі і спецспорядженні. На випадок, якщо доведеться затоплювати танк вже в реальних умовах. Запас кисню – на півтори години.

Водолазна підготовка бійців ЗСУ
Водолазна підготовка бійців ЗСУ

«Одягаєш протигаз і робиш видих. Відбувається хімічна реакція і виробляється кисень. З вуглекислого газу – нормальний кисень. Він трохи тепліший», – розповідає подробиці занурення військовослужбовець ЗСУ Олександр.

40-тонна машина проїде не скрізь. Перед штурмом водних рубежів необхідна розвідка.

«Вивчають береги, які повинні бути пологими для того, щоб машина могла плавно зайти і плавно вийти з водойми. І вивчають дно – воно повинно бути тверде та не замулене для того, щоб машину не всмоктувало», – пояснює Віктор Храмцов.

Тренування ЗСУ
Тренування ЗСУ

«Масштабних дій там не треба організовувати»

Військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій впевнений: пов'язувати такі масштабні навчання ЗСУ із бойовими діями на Донбасі не варто.

«Водні перешкоди, які є в Донецькому регіоні, не настільки широкі і не настільки потужні, як річки Дніпро і Десна. Вони значно менші і фактично масштабних дій там не треба організовувати», – переконаний експерт.

Проте подібні навчання проходять і в тилу Операції об'єднаних сил, незважаючи на те, що ділянки фронту вздовж донбаських водойм, зазвичай, найспокійніші, про що свідчать звіти прес-центру штабу ООС.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG