Доступність посилання

ТОП новини

Перестрілка, поліцейські та наркоторгівля в прифронтових містах (спецрепортаж)


Військова прокуратура провела спецоперацію в Торецьку. З обшуками прийшли майже на півсотні об’єктів. Серед затриманих злочинного угруповання – високопоставлені поліцейські. Один з них при затриманні навіть відкрив вогонь по бійцях спецпідрозділу «Альфа». «Донбас.Реалії» розбиралися в обставинах справи.

Спецоперацію по боротьбі з наркотиками в прифронтових містах готували не один місяць. Вранці 14 грудня 2017 року стався її фінальний акорд – обшуки і затримання. Під прицілом опинилися майже півсотні об’єктів.

Знімальна група «Донбас.Реалії» разом із бійцям спецпідрозділу «Альфа» поїхала на одну із запланованих для перевірки адрес у Торецьку.

Спецоперація по боротьбі з наркотиками
Спецоперація по боротьбі з наркотиками

Це – будинок співробітника поліції. У справі про наркоторгівлю проходить відразу кілька «перевертнів в погонах».

Колона машин зупиняється у приватному секторі. «Альфа» готова заходити. Журналістів попереджають: там може бути зброя, тож варто бути насторожі. Хоча слідству за цією адресою опору не чинили. На відміну від адреси на іншому кінці міста – у той же час там вже почалася стрілянина. Тож, щоб знезброїти господаря, до будинку у першу чергу запускають собаку.

«Кришували» це угруповання співробітники правоохоронних органів – СБУ

«Донбас.Реалії» вирушили на місце перестрілки через півгодини. Виявилося, що тут також живе співробітник поліції. В СБУ розказали: при проведенні обшуку стріляли з дробовика. Обійшлося без поранень, тільки у власника будинку рана від укусу собаки.

Наслідки стрілянини під час спецоперації в Торецьку
Наслідки стрілянини під час спецоперації в Торецьку

«На даний момент нами встановлено, що до цього злочинного угруповання входить не менше 15-ти осіб», – повідомив під час обшуків начальник слідчого відділу військової прокуратури сил АТО Павло Юхимович.

«Кришували» це угруповання співробітники правоохоронних органів
співробітник СБУ

«Кришували» це угруповання співробітники правоохоронних органів, як мінімум заступник і керівники місцевих правоохоронних органів», – додав співробітник СБУ на умовах анонімності.

Обшуки в Добропіллі

Крім Торецька, обшуки пройшли також в Добропіллі. Вилучили мак, коноплі, димедрол, амфітамін, а також гранати і патрони. Раніше слідство задокументовало закупівлю психотропних речовин у безпосередніх фігурантів справи. За даними справи, один із співробітників поліції особисто торгував наркотиками.

Наслідки обшуку у Добропіллі
Наслідки обшуку у Добропіллі
Співробітники правоохоронних органів отримували грошову винагороду за непритягнення злочинців до відповідальності
Павло Юхимович

«Реалізація, зберігання з метою збуту, збут цих наркотичних засобів проходив у великих обсягах, за що співробітники правоохоронних органів отримували грошову винагороду за непритягнення зазначених злочинців до кримінальної відповідальності», – каже начальник слідчого відділу військової прокуратури сил АТО Павло Юхимович.

За словами військового прокурора сил АТО Олега Цицака, серед членів злочинного угруповання були люди, які самі є наркозалежними та займались придбанням наркотиків для власного вживання, а також торгівлі.

Олег Цицак, військовий прокурор сил АТО
Олег Цицак, військовий прокурор сил АТО

«Є так звані «смотрящі», які акумулюють кошти, отримані від торгівлі наркотиками і, відповідно, розраховуються з певними особами з правоохоронних органів», – зауважує Олег Цицак.

Четверо затримані, серед них – поліцейський

В результаті обшуків затримано четверо підозрюваних, один з них поліцейський. Співробітник органів, який стріляв по бійцях «Альфи», поки що перебуває на волі. У нього вдома знайшли речовину схожу на коноплю, заарештовувати його чи ні, має вирішити суд.

«У нас є свідчення про те, що цей працівник поліції отримував грошову винагороду щомісячно за непритягнення до відповідальності наркодилерів, але ми ще хочемо зробити експертизу вилученої речовини, щоб чітко розуміти про те, що це наркотичні засоби», – пояснює військовий прокурор сил АТО Олега Цицак.

За торгівлю наркотиками фігурантам справи загрожує від 6 до 10 років в’язниці.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG