Доступність посилання

ТОП новини

Де лікуються онкохворі діти з Донбасу?


На території, підконтрольній угрупованням «Л/ДНР», залишилось 6 онкодиспансерів. Через це у сепаратистських виданнях постійно маніпулюють інформацією, що на території Луганської та Донецької областей немає висококваліфікованих спеціалістів та обладнання, щоб лікувати онкозахворювання. Крім того, сепаратисти заявляють, що більшість жителів Донбасу через відсутність медичних закладів на підконтрольній Києву території приїжджають до окупованого Луганська та Донецька. Найбільше, стверджують вони, приїжджає лікуватися дітей. У військово-цивільних адміністраціях обох областей підтвердили, що через втрату онкодиспансерів є проблема з розташуванням хворих, але вона вирішується завдяки допомозі спеціалістів і медзакладів сусідніх областей, проте нові медичні заклади збудують.

З окупацією частини Луганської області цей регіон втратив 4 онкологічні диспансери, через що близько 20 тисяч онкохворих практично залишилися без належного нагляду та лікування. Зараз Луганський обласний клінічний онкологічний диспансер функціонує на орендованих площах Кремінського районного територіального медичного об’єднання, розповідає директор департаменту охорони здоров’я у Луганській області Валентин Шкорубський.

Хворі вимушені звертатися до онкологічних закладів інших регіонів України
Валентин Шкорубський

«Ліжковий фонд у лікарні не відповідає нормативам і санітарно-гігієнічним вимогам, відсутнє діагностичне і лікувальне обладнання, устаткування для проведення будь-яких різновидів променевої терапії. Тож хворі вимушені звертатися до онкологічних закладів інших регіонів України», – пояснює Валентин Шкорубський.

На Донеччині зараз функціонують 2 онкологічні диспансери – у Краматорську та Маріуполі, 4 залишились на окупованій території. Проте у частині Донецької області, яка підконтрольна Києву, немає спеціалізованого дитячого онкогематологічного відділення, повідомляє заступник директора департаменту охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації Володимир Колесник.

«Такий діагноз підтверджується в національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» МОЗ України. Тут же діти проходять і лікування. Крім того, діти Донецької області отримують лікування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я міст Дніпра, Харкова, Запоріжжя та Сум. У дитячих лікарнях та відділеннях Донецької області діти отримують лікування під час ремісії», – каже Володимир Колесник.

17 дітей із Донбасу лікувалися у Дніпрі в 2017 році

У Дніпропетровській дитячій обласній клінічній лікарні у 2017 році перебували на обстеженні та лікуванні 17 дітей з Луганської та Донецької областей з онкологічною або онкогематологічною патологією.

Первинна діагностика виконується в лікарні. Референція морфологічного матеріалу для остаточного визначення діагнозу здійснюється у провідних установах України у Києві – референт-лабораторії лікарні «Охматдит» та у Національному інституті раку.

У лікарні виконуються протоколи діагностики і лікування в повному обсязі
Наталя Дементьєва

«У лікарні виконуються протоколи діагностики і лікування в повному обсязі: оперативні втручання будь-якої складності, сучасна хіміотерапія, у тому числі високодозована, за необхідності – паліативна, променева терапія на устаткуванні Дніпропетровського онкологічного центру, у тому числі у стані медикаментозної седації з анестезіологічним супроводом у разі необхідності», – розповідає головний лікар онкогематологічного відділу Дніпропетровської дитячої обласної клінічної лікарні Наталя Дементьєва.

За словами Наталі Дементьєвої, у провідні республіканські заклади хворі спрямовуються лише в окремих випадах: оперативне лікування пухлини ока, окремі локалізації в головному мозку, необхідність трансплантації стовбурової клітини.

Дитяча онкогематологія: мета – повне одужання

Дітей з онкогематологічними захворюваннями лікують у Запоріжжі. За словами завідувача відділення онкогематології Запорізької обласної клінічної дитячої лікарні Андрія Бородіна, кількість онкохворих дітей за період конфлікту на сході України не змінилась.

У середньому вперше виявляється від 30 до 40 дітей на рік з онкологічною та онкогематологічною патологією
Андрій Бородін

«Дитяча онкогематологія – це відносно фіксований показник рівня захворювання. Це не грип чи кір. У кожній області є конкретна кількість дітей, які захворіли вперше. Вона може коливатися – на 2–3 дитини, – але епідемії немає. Ми не можемо сказати, що за ці три роки кількість хворих на онкогематологію різко зросла. У середньому, за нашими показниками, вперше виявляється від 30 до 40 дітей на рік з онкологічною та онкогематологічною патологією», – каже Андрій Бородін.

Також лікар зазначив, що у Запорізькій обласній клінічній дитячій лікарні працюють стандартизовано за програмами, які відштовхуються від європейських протоколів. А там чітко прописані всі стадії – від діагностики до фінального результату.

Ніколи не приховуємо від дітей діагноз, адже лікування тривале. Вони мають знати правду
Андрій Бородін

«30–40 років тому діти, які захворювали на онкогематологію, помирали. Зараз ситуація змінилася. Ми обов’язково спілкуємося з батьками та дітьми. Ніколи не приховуємо від дітей діагноз, адже лікування тривале. Вони мають знати правду. І ми звертаємо увагу, що фінальний результат – це обов’язково повне одужання. Ні продовження життя, ні забезпечення ремісії, а саме повне одужання. І відсоток таких дітей великий», – пояснює Андрій Бородін.

Крім того, він зазначив, що все ж таки є випадки, коли звертаються на лікування в інші заклади: наприклад, в «Охматдит» – якщо потрібне більш інтенсивне лікування, або за кордон – якщо потрібна пересадка кісткового мозку, а в Україні це з конкретних причин виконати неможливо.

Що зміниться на Донбасі?

І в Луганській, і в Донецькій областях керівництво запевняє, що вже зараз працює над тим, щоб найближчим часом онкохворі лікувались в рідних областях, а не їздили всією Україною.

Так, у 2018 році для Краматорського міського онкологічного диспансеру збираються придбати нове обладнання – МРТ, а вже до 2020 року планують завершити будівництво нових корпусів цього медичного закладу.

На Луганщині онкодиспансер будуватимуть з нуля. Вже виділено земельну ділянку у Рубіжному.

«Вирішити проблему (вимушеного лікування в інших областях – ред.) можливо шляхом будівництва сучасного медичного закладу на 200 ліжок площею не менше ніж 13,0 тис. кв. м з дотриманням усіх чинних норм і стандартів і забезпечення його лікувально-діагностичним обладнанням відповідно до чинного табеля оснащення», – пояснює Валентин Шкорубський.

Поки в області будуватимуть онкодиспансер, за рішенням голови Луганської військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза, у кожному населеному пункті жителі зможуть пройти профогляди, щоб була можливість виявляти захворювання на рак на ранніх стадіях. А ось відкрити свої двері онкодиспансер зможе не раніше, ніж через півроку.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

XS
SM
MD
LG