Доступність посилання

ТОП новини

Вибухівка в каструлі. Чи готувала теракт вимушена переселенка?


Наталія Клименко, до будинку якої постукали працівники СБУ, з найменшою дитиною
Наталія Клименко, до будинку якої постукали працівники СБУ, з найменшою дитиною

Історія, яка почалася три роки тому і отримала несподіване продовження. Влітку 2015 року снаряд, випущений з боку окупованого Донецька, зруйнував будинок і вбив шестимісячного малюка сім’ї Клименків. Свідчення цієї родини – зараз одне з багатьох свідчень воєнних злочинів на Донбасі, які задокументували і відправили до Гааги. Але через три роки слідчі СБУ прийшли до них вже в новий будинок. І нібито знайшли там вибухівку. Чи могла ця сім’я готувати вибухи в прифронтовому місті? Деталі заплутаної історії – в матеріалі журналістів проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Вулиця Шахтарська, місто Курахове, Донецька область. Доволі непримітний на вигляд будинок привернув увагу Служби безпеки України.

«Вони мені кажуть: «Назвіть себе». Я говорю: «Клименко Наталія». Вони: ​«У вас зараз буде обшук», – розповідає жінка, до будинку якої постукали працівники СБУ.

Будинок, в який переселилася родина після того, як їхню домівку знищили бойовики
Будинок, в який переселилася родина після того, як їхню домівку знищили бойовики

Майже всю сім’ю, крім Наталії, – її чоловіка і трьох дітей –збирають в одній кімнаті. Обшук знімають на камеру.

«У протоколі зазначено, що було всього шестеро осіб. Але їх було не шестеро, було дуже багато людей. І на подвір’ї, і за подвір’ям, але вони були за камерами. У нас крупа, борошно лежить ось в цьому ящику. Вони закрили цей стіл і пішли до наступного. А ось тут на каструлі, в цьому ящику, був запхнутий якийсь незрозумілий для мене пакет», – розповідає Наталія.

Наталія показує шафу, де працівники СБУ знайшли вибухову речовину
Наталія показує шафу, де працівники СБУ знайшли вибухову речовину

У пакеті виявилося борошно, підконтрольного бойовикам «ДНР» виробництва. А в ньому захована вибухова речовина – пластид. Це Наталія прочитає вже потім – в протоколі обшуку – і дізнається прізвище слідчого.

Як може людина, постраждала від тероризму, стати терористом?
Наталія Клименко

«Ось він «Фесенко С.С.» – той самий слідчий, який зараз намагається мене в чомусь звинуватити. Як може людина, яка постраждала від тероризму, стати терористом? В жодні рамки це не вписується!», – обурена жінка.

Це – записи старої кримінальної справи і фотографії зруйнованого будинку родини Клименків. До Курахового вони жили в Мар’їнці – це і зараз одна з найгарячіших точок на лінії фронту.

Фото зруйнованого будинку Клименків
Фото зруйнованого будинку Клименків

Влітку 2015 року танковий снаряд зруйнував їхнє житло. Разом з Наталією в будинку були чоловік і троє їхніх дітей.

«У вухах все дзвенить, все чорне, нічого не видно. Все сиплеться зверху, все засипає. Перша думка – треба відкопувати дітей. Під цими завалами ледве Ваню знайшли, в підвал спустилася, Ванюха на руках. Потім побігла за Льольою, прибігаю в підвал, запалюю свічку і дивлюся, що повністю весь животик розрізаний – все зверху, все зовні. Я взялася за голову, думаю, все», – пригадує ті драматичні дні Наталія.

П’ятимісячну дівчинку врятувати не вдалося. У восьмирічного Вані досі видно сліди від опіків.

У Вані досі видно сліди від опіків
У Вані досі видно сліди від опіків

«До кістки вигнивало у нього, ми, напевно, місяці чотири – мазями-мазями, він кричав щоразу», – каже жінка.

У 2016-му свідчення Наталії Клименко про трагедію записали представники громадської організації Truth Hounds.

«Постріли по будинку були з боку Кремінної, ми чули звук пострілу. В Кремінній на той час перебували «ДНР», і зараз вони там знаходяться», – ці свідчення стали одним з двохсот свідчень, які організація передала в офіс прокурора Міжнародного кримінального суду в грудні 2017 року.

Цей злочин нами кваліфіковано як воєнний злочин, який вчинений стороною «ДНР»
Роман Авраменко

«Цей злочин нами кваліфіковано як воєнний злочин, який вчинений стороною «ДНР», а саме перевищення, порушення методів ведення війни – використання непропорційної зброї для досягнення своєї військової мети», – каже виконавчий директор Truth Hounds Роман Авраменко.

Роман Авраменко
Роман Авраменко

У 2016 році слова Наталії записувала психолог Анна Мокроусова. Після знайомства вона весь цей час спілкувалася з родиною. Півроку тому в Клименків народився ще один син – Артем.

Мені все це здається якимось божевіллям
Анна Мокроусова

«Знаючи цю родину протягом кількох років, ми бачили тільки людське бажання жити, відновиться після трагедії. Сьогодні мені все це здається якимось божевіллям. І я, як і Наталія, сподіваюся, що це якась жахлива неймовірна помилка», – зазначає психолог, керівник громадської організації «Блакитний птах» Анна Мокроусова.

Анна Мокроусова
Анна Мокроусова

Я завжди за Україну, я ненавиджу людей, які вбили мою дитину. І ось чому я?
Наталія Клименко

Через кілька днів після обшуку Наталія та її чоловік побували на допиті в управлінні СБУ в Маріуполі. І хоча зараз її офіційний статус в кримінальному провадженні – свідок, Наталія не знаходить собі місця.

«Ось уже минув тиждень, ходжу і ставлю запитання: «Чому це сталося саме зі мною?». Я не знаю, настільки завжди за Україну, настільки я ненавиджу ось тих людей, які вбили мою дитину. І ось чому я?» – запитує жінка.

Відповідь СБУ на запит Радіо Свобода
Відповідь СБУ на запит Радіо Свобода

Журналісти «Донбас.Реалії» відправили офіційний запит до Служби безпеки України. Там про деталі кримінального провадження говорити відмовилися, посилаючись на таємницю слідства.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

XS
SM
MD
LG