Доступність посилання

ТОП новини

Одна вулиця – дві країни. Репортаж з українсько-російського кордону на Донбасі


Селище Мілове. Унікальне селище, де будинки з одного боку вулиці Дружби народів знаходяться в Україні, а з іншого – в Росії
Селище Мілове. Унікальне селище, де будинки з одного боку вулиці Дружби народів знаходяться в Україні, а з іншого – в Росії

Україна планує розірвати договір про дружбу з Росією. У документі, який підписали понад 20 років тому, є пункт про визнання і непорушність кордонів обох країн. Не кажучи вже про анексію Криму і війну на сході України, на багатьох ділянках ця сама межа – поняття досить умовне. «Донбас.Реалії» побували в українському селі, дорога до якого йде територією Росії. Чому її раптово перекрили і як Україна і Росія ділять одну вулицю – у репортажі спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Наряд українських прикордонників чергує поблизу щойно пофарбованих бетонних блоків. Далі проїзд закритий. Тут закінчується Україна і починається Росія, цю жовту табличку російські прикордонники поставили буквально кілька тижнів тому.

​«На ній написано, що це – Російська Федерація, проїзд і прохід заборонений. Потрапляння далі за неї буде розцінюватись як порушення державного кордону», – розповідає заступник начальника відділу прикордонної служби «Мілове» Микола Ферин.

Дорога, яку перекрили прикордонники, веде з українського районного центру Мілове до українського села Зоринівка. Але 4 кілометри шляху проходять територією Росії. Саме на в’їзді і виїзді зі своєї ділянки росіяни позначили кордон.

«Якщо встановлено вже покажчик, що це державний кордон Російської Федерації, людей можуть зупинити, затримати і щодо них складати адміністративні документи», – розповідає помічник начальника Луганського прикордонного загону ДПСУ Руслан Грех.

Щоб цього не сталося, прикордонники перенаправили машини на ґрунтову дорогу українською територією. Кілька кілометрів – через соняшникове поле. На російській стороні кордону пролітає вертоліт.

Виїзд на асфальт – якраз поблизу Зоринівки. У селі не набереться і півтори сотні жителів. Місцеві обурені – восени і взимку до них полями не проїдеш.

Перекрита дорога, яка веде з українського районного центру Мілове до українського села Зоринівка
Перекрита дорога, яка веде з українського районного центру Мілове до українського села Зоринівка

«До першого дощу, сказав маршрутник, я вас буду возити, але як замете – я ж не самогубця, щоб возити і застрягати там десь», – розповідає мешканка Зоринівки Ольга Іванченко.

Місцеві жителі також жаліються: майже неможливо викликати «швидку» та дочекатися потрібних ліків в аптеці.

Альтернативна дорога із Зоринівки до районного центру територією України значно довша – 52 кілометри замість 14. Крім Зоринівки, через Росію в Мілове їздили жителі ще кількох сіл.

Альтернативна дорога із Зоринівки до райцентру
Альтернативна дорога із Зоринівки до райцентру

«Якщо б Росія поставила свої блокпости і свою охорону, але поставили ж українці. Виникає питання – що ми зовсім тут дурні? Та ми живемо 100 років с Росією, ходили до нас, і ми до них. З чого Росія тут у нас агресор, та ми агресію бачимо тільки з України», – запевняє жителька Зоринівки Ольга Іванченко.

За словами помічника начальника Луганського прикордонного загону ДПСУ Руслана Греха, дорогу перекрили у відповідь на дії російських прикордонників і щоб убезпечити громадян України від ймовірних затримок та штрафів за незаконний перетин кордону Росії.

«Є своєрідні незручності для громадян, які будуть прямувати по цій дорозі, але до цього треба ставитись із порозумінням – це все робиться тільки для того, щоб громадяни України не потрапляли в якісь незрозумілі ситуації», – каже помічник начальника Луганського прикордонного загону ДПСУ Руслан Грех.

Одна вулиця – дві країни

Найближчий пункт пропуску в Росію – у Міловому. Це унікальне селище, де будинки з одного боку вулиці Дружби народів – в Україні, а з іншого – в Росії, в селищі Чертково.

Вулиця Дружби Народів у Міловому, яку ділять Україна і Росія
Вулиця Дружби Народів у Міловому, яку ділять Україна і Росія

Журналісти «Донбас.Реалії» побачили людей з російського боку вулиці.

А ви з Росії?
Так.
А в Україну не ходите?
А хто туди пускає?, – відповів «Донбас.Реалії» чоловік з російського боку вулиці Дружби народів.

«Дивишся, немає нікого, ніхто не стоїть, перейшов да й пішов, якось так, а як інакше. Фактично, звичайно, порушення (посміхається – ред.), – розповідає Тамара Олексіївна, громадянка Росії, будинок якої розташований в українській частині селища Мілове.

Тамара Олексіївна, росіянка, жителька Мілового
Тамара Олексіївна, росіянка, жителька Мілового

Але життя, до якого ще з часів Радянського Союзу звикли в Міловому, схоже закінчується. Буквально на наступний день після того, як «Донбас.Реалії» виїхали з селища, російські прикордонники на вулиці Дружби народів прямо на асфальті почали встановлювати паркан.

Російські прикордонники встановлюють паркан посеред вулиці Дружби народів
Російські прикордонники встановлюють паркан посеред вулиці Дружби народів

Продавати молоко – до Росії

Огорожа, яку зводить прикордонна служба Росії, на роботу пункту пропуску поки не впливає. До Мілового приїжджають чимало людей з підконтрольної бойовикам угруповання «ЛНР» території.

«Я прописана в Міловому, тимчасово прописана, щоб отримувати цю пенсію, а зараз ось повертаюся поки додому, там поживу будинку тижнів зо два, потім через 59 днів знову сюди приїду», – розповідає Тамара, жителька підконтрольного угрупованню «ЛНР» міста Краснодон Луганської області.

«Це все з Луганська приїхали, вони все приїжджають сюди, тут пенсію отримують, там їм дають дотацію якусь по 2,5 тисячі, а тут отримують пенсію», – додає Людмила Іванівна з Луганська.

Незаконний шлях перетину, який з Росії веде до окупованого Луганська
Незаконний шлях перетину, який з Росії веде до окупованого Луганська

Після Мілового пенсіонери територією Росії їдуть на контрольований бойовиками пункт пропуску «Ізварине». Звідти – до Луганська та інші окуповані міста. Цей шлях для багатьох легший багатогодинного очікування на КПВВ в Станиці Луганській. Хоча в Україні він і вважається незаконним.

«Штрафують, штрафують, але поки хто його знає як»
«Поки не платите?
«Поки ні, але кажуть: «Ми все передаємо до суду», а там буде видно, як це все. – розповіла «Донбас.Реалії» Раїса, жителька Луганська, яка їздить у Мілове саме таким маршрутом, через Росію.

Є в черзі і справжні жителі Мілового. Валентина Григорівна на велосипеді в Росію їздить два-три рази на тиждень – продавати молоко. Цього разу взяла з собою три літри.

Жителька Мілового Валентина Григорівна продає молоко в Росії
Жителька Мілового Валентина Григорівна продає молоко в Росії

«Віддаємо задарма, вважай – по 20 рублів російськими півтора літра молока – це що виходить? Ну копійки, ну а що – жити ж треба, немає на що жити? Не вистачає пенсії», – каже Валентина Григорівна.

За даними прикордонників, кожен день пункт пропуску в Міловому перетинають три тисячі людей. Переважно українці. Є ще росіяни, які живуть на вулиці Дружби народів.

Колись пункт пропуску був і в Зоринівці. А місцеві діти ходили в школу в російські села. Тепер кордон закритий, хоча з першого погляду це не помітно. На відміну від Мілового, де російські прикордонники поставили паркан прямо на асфальті посеред вулиці Дружби народів.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG