Доступність посилання

ТОП новини

Ізоляція ОРДЛО: чому бойовики блокують роботу КПВВ і що думають про це жителі в окупації


Бойовики ОРДЛО заявили, що відкривати КПВВ поки не планують (ілюстраційне фото)
Бойовики ОРДЛО заявили, що відкривати КПВВ поки не планують (ілюстраційне фото)

Угруповання «ЛНР» та «ДНР» зірвали відкриття КПВВ на Донбасі. З 10 червня Україна вирішила частково відновити пропуск людей, але бойовики зробити це відмовилися. Чим обернулася для жителів окупованого Донецька ця фактично ізоляція і чи втримає їх від поїздок страх заразитися коронавірусом? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Вранці 10 червня Україна відкрила два пункти пропуску на частину окупованої території Донбасу – «Мар’їнка» в Донецькій області та «Станиця-Луганська» на Луганщині. Але вони так і не запрацювали.

«Ми згодні на все – пустіть нас!», – кричали люди біля КПВВ.

Працювати КПВВ повинні були щодня з 11:00 до 14:00. Планували запускати за пріоритетними списками. Але як обрати – чия причина важливіша?

Люди хочуть почути фактаж – коли і як це буде відбуватись
Віолетта Артемчук


«Найбільший запит зараз від людей: вони хочуть почути фактаж – коли і як це буде відбуватись. Нам називають причини, через які люди збираються повернутись. Як поділити, кого пустити першим – жінку, яка робила хіміотерапію у Донецьку, і вона вже два місяці, коли треба полежати і відпочити, винаймає якийсь куток і вимушена увесь день ходити, щоб тільки прийти вночі поспати. Чи причина, коли пенсіонери не можуть потрапити до свого городу, з якого вони живуть цілий рік?» – розповідає координатор «гарячої лінії» ГО «Донбас СОС» Віолетта Артемчук.

Щоб пройти пункт, треба обов’язково бути в масці, дотримуватися дистанції і погодитися на двотижневу самоізоляцію. Всім, крім абітурієнтів.

Черга на КПВВ «Мар’їнка», 10 червня 2020 року
Черга на КПВВ «Мар’їнка», 10 червня 2020 року
Ми виключили дітей, які будуть їхати на складання ЗНО, з переліку осіб, які мають проходити обов’язкову обсервацію чи самоізоляцію
Інна Голованчук


«Ми виключили дітей, які будуть їхати на складання ЗНО, з переліку осіб, які мають проходити обов’язкову обсервацію чи самоізоляцію. Тому що кількість цих дітей не буде впливати на загальну епідеміологічну ситуацію», – зазначила заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук.

Як бути з пенсіонерами – поки незрозуміло. Можливо, придумають якісь мобільні точки «Ощадбанку» прямо на КПВВ, щоб не треба було шукати місце для двотижневої ізоляції. Але це поки тільки припущення.

«В «Ощадбанку» одразу сказали, що у них – два моменти, які найбільше хвилювали людей. Це прострочені картки, які мали певний термін дії і протягом цього карантину не були замінені. Вони продовжили всі картки до 1 вересня, тобто вони не втрачають своїх технічних властивостей. І другий такий важливий крок – це проходження ідентифікації про те, що вони залишили це до 1 вересня так само», – каже Інна Голованчук.

Інна Голованчук
Інна Голованчук

Загалом відкриття КПВВ – складна, багатоетапна процедура. Відповідно до статистики, до карантину щомісяця лінію розмежування перетинали більше від мільйона осіб. Для порівняння: за квітень КПВВ пройшли всього близько 100 людей, хоча причин для перетину – не зменшилося.

Чому бойовики блокують роботу КПВВ?

Вранці 10 червня українська сторона, як і було обіцяно, пропустила через лінію розмежування автомобіль, але через певний час він повернувся. Бойовики в окупованому Донецьку і Луганську заявили: зі свого боку відкривати КПВВ поки не планують. І незважаючи на довжелезні черги з обох боків лінії розмежування – бойовики нікого не впускають і не випускають.

Так на КПВВ в Мар'їнці починався пропуск людей
Так на КПВВ в Мар'їнці починався пропуск людей

«Контрольно-пропускні пункти на «кордоні» з Україною продовжать залишатися закритими з метою «державної безпеки» до особливого «розпорядження» голови «ДНР» Дениса Пушиліна», – заявили на телеканалі бойовиків.

У бойовиків є своє пояснення, мовляв, епідеміологічна ситуація в Україні «погана».

«Ми припускаємо, що Україна навмисно занижує або приховує цифри інфікованих і хворих, не показує всю свою епідемічну ситуацію та у зв’язку з цим ми поки не можемо відкрити «кордон» з Україною», – заявляють представники незаконного збройного формування у Донецьку.

КПВВ «Мар’їнка», 10 червня 2020 року
КПВВ «Мар’їнка», 10 червня 2020 року

Та й взагалі повідомлення України про початок пропуску в угрупованнях «ЛНР» і «ДНР» назвали «провокацією».

Відкриття КПВВ: що думають жителі ОРДЛО?

Попри заяви окупаційних «чиновників», в соцмережах обговорюють, що нібито бойовики просто чекають, коли відкриють кордон з Росією, щоб абітурієнти не поїхали вступати в українські ВНЗ. Насправді ж більшість донеччан з нетерпінням очікують відкриття КПВВ.

«Звичайно, чекаю, щоб могли з родичами спілкуватися. У мене в Україні – і сестри, і брати, я не можу з ними спілкуватися. Я навіть на цвинтар не можу просто поїхати», – каже жителька окупованого Донецька.

«У мене в Україні – і сестри, і брати, я не можу з ними спілкуватися»
«У мене в Україні – і сестри, і брати, я не можу з ними спілкуватися»

«У мене будинок на тій стороні, дочка, онуки, мені треба туди їхати», – каже жінка.

«Мені потрібно поїхати зробити документи в паспортному столі», – додала жінка.

«Мені потрібно поїхати зробити документи»
«Мені потрібно поїхати зробити документи»

«Звичайно, я – пенсіонерка, крім того, у мене брат там», – зазначила літня жінка.

«У нас там батьки – в Дніпропетровську», – розповіла дівчина.

«У нас там батьки – в Дніпропетровську»
«У нас там батьки – в Дніпропетровську»

І заразитися коронавірусом, на який посилаються бойовики, донеччани не бояться.

«Я – ні, нічого не боюся», – каже жінка.

«Це питання цікаве, тут треба міркувати довго: є коронавірус взагалі чи ні», – відповів донеччанин.

«Тут треба міркувати довго: є коронавірус взагалі чи ні»
«Тут треба міркувати довго: є коронавірус взагалі чи ні»

«Ні, не боюся, чесне слово, не боюся», – каже жінка.

«Не боюся, я віруюча», – відповіла літня жінка.

«Вовка боятися – в ліс не ходити», – сказала жінка.

«Вовка боятися – в ліс не ходити»
«Вовка боятися – в ліс не ходити»

Щодня об 11:00 ранку Україна відкриває КПВВ, але бойовики заблокували прохід протитанковими «їжаками». І донині немає жодної інформації – коли угруповання почнуть пропускати людей.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

XS
SM
MD
LG