Доступність посилання

ТОП новини

У Каннах покажуть стрічку про кримських татар


Наріман Алієв
Наріман Алієв

Канни – Фільмом жахів відкривається цьогорічний Каннський кінофестиваль, підтримуючи реноме одного з найгламурніших і тенденційних форумів. «Мертві не помирають» – нова робота американського режисера Джима Джармуша з зірковим складом акторів, які борються з зомбі.

Фільм жахів на відкритті у Каннах – не менша новина, ніж горор від Джима Джармуша, який не спеціалізується на цьому жанрі. Але, схоже, організатори звернули увагу на минулорічну критику про те, що на кінофорумі було замало зірок і забагато соціальних драм, тож цього року тут зробили ставку на Голлівуд – Бреда Пітта, Леонардо Ді Капріо, Елтона Джона і Сільвестра Сталоне.

У головній конкурсній програмі беруть участь режисери-класики світового кінематографу – Квентін Тарантіно, Педро Альмодовар, уже згаданий Джим Джармуш, але водночас знайшлося місце і для молодих режисерів із їхніми дебютними фільмами.

Україна у Каннах

Україна представлена у Каннах у другій за важливістю конкурсній програмі «Особливий погляд» першою повнометражною стрічкою українського режисера Нарімана Алієва «Evge», або «Додому».

«Це історія про кримськотатарську родину – про батька Мустафу і його синів, які після анексії Криму поїхали до Києва. Через деякий час старший син загинув, і батько прибуває до Києва, щоб забрати молодшого сина додому в Крим, а старшого – поховати за мусульманськими традиціями на Батьківщині. Це можна назвати «роуд-муві», тому що наші герої проходять шлях від Києва до Криму, і протягом цього шляху вони відкривають один одного», – розповів Наріман Алієв кореспондентці Радіо Свобода у Каннах.

Світова прем’єра відбудеться у Каннах 22 травня, в Україні планують показати стрічку в кінці літа або восени.

Режисер сподівається, що «Додому» відкриє життя і культуру кримських татар європейцям: «Дуже хочеться, щоб про кримських татар знали більше. Це кіно не розповість і не дасть повної картини того, хто ми такі, але, можливо, у людей виникне бажання дізнатися трохи більше, щоб розуміти нас».

А в короткометражній конкурсній програмі Каннського кінофестивалю представлена робота режисера Декеля Беренсона – стрічка «Анна». Фільм розповідає про події на Донбасі і українських жінок, які намагаються втекти від війни завдяки романові з іноземцем.

Канни – в усіх кінотеатрах Франції!

Каннський кінофестиваль завжди був відомим не лише гламурністю, але і обмеженою кількістю глядачів, які могли побачити світову прем’єру стрічки, яка відкриває кінофорум. Але ця ексклюзивність уже в минулому.

Тепер кіномани в усій Франції можуть дивитися церемонію відкриття у режимі «лайв» і не чекати тижнями чи місяцями на прем’єру стрічки для «простих» людей. Понад 500 кінотеатрів у всіх куточках Франції транслюватимуть церемонію відкриття кінофестивалю, квитки на яку користуються надзвичайною популярністю, тож на додачу до головної червоної доріжки у Каннах ще є сотні додаткових в усій країні.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG