Доступність посилання

ТОП новини

Вчені прогнозують, що наступні чотири роки будуть «аномально теплими»


До 2022 року очікується водночас поступове підвищення температури в рамках глобального потепління і природне потепління клімату
До 2022 року очікується водночас поступове підвищення температури в рамках глобального потепління і природне потепління клімату

Літо 2018 року виявилося досить спекотним у багатьох частинах світу. Та це, ймовірно, лише початок. Нове дослідження попереджає: між 2018 та 2022 роком можна очікувати «аномально теплих» температур на додаток до й так дедалі помітнішого глобального потепління, яке є результатом людської діяльності.

У новому дослідженні, опублікованому в науковому журналі Nature Communications, вчені прогнозують, що наступні чотири роки стануть аномально теплими.

Науковці стверджують, що до 2022 року очікується водночас як поступове підвищення температури в рамках глобального потепління, так і природне потепління клімату, яке не залежить від діяльності людини.

Вже у 2018–2019 роках середня температура повітря в усьому світі має підвищитися на 0,03 градуси за Цельсієм, води – на 0,07 градуса. І хоча на перший погляд такі цифри не здаються суттєвими, насправді у поєднанні із глобальним потеплінням це матиме відчутні наслідки.

Такий «теплий період», у свою чергу, асоціюватиметься із високою ймовірністю інтенсивних або навіть екстремальних температур в окремих регіонах планети. Як результат – більша ймовірність підвищення активності тропічних штормів.

Підхід вчених при цьому відрізнявся від попередніх спроб спрогнозувати температури на майбутнє.

«На жаль, оскільки моделі клімату не є досконалими, ми досі не можемо ефективно прогнозувати клімат на кілька років наперед», – пояснює Севеллек у статті у виданні The Conversation.

Тож вчені розробили нову систему, яка отримала назву PROCAST. Вона має на меті «раціоналізувати хаотичну поведінку таких систем, як клімат Землі, і передбачає збір інформації з попередніх змін у стані системи для розрахунку імовірних можливостей переходу до майбутніх нових станів», мовиться в газеті The Independent.

Вчені також визначили, що протягом наступних п’яти років PROCAST прогнозує відносне зниження ймовірності надзвичайно холодних років.

Тим часом глобальне потепління продовжує бути центром уваги багатьох політиків, активістів та дослідників. Льодовики тануть, рівень морів піднімається, вода в них теплішає, а хвилі спеки стають інтенсивнішими.

Ціна людської діяльності на планеті зростає, і вчені переконані у тому, що протягом наступних десятиліть глобальна температура буде лише продовжувати зростати, в основному саме за рахунок викидів парникових газів.

Глобальне потепління: Україна

Як пояснила в коментарі Радіо Свобода медіа-координатор Української кліматичної мережі Маргарита Мостова, «літо 2018 року надпотужно показало українцям, що зміна клімату – не якась далека проблема для країн прибережної зони – це проблема і для України».

За її словами, цьогорічне літо вже побило чимало рекордів у світі за кількістю різних аномалій. В Україні, зокрема, можна було спостерігати і повені, і затоплення, і пожежі, і посухи на Херсонщині та інших областях.

«Ми, як Українська кліматична мережа, цього року спостерігаємо зацікавленість не лише українців, але й влади, тому що починають також діяти і політики. І активність цього року збільшилася», – пояснила Мостова.

У 2017 році за партнерства Міжнародної кліматичної мережі в Україні також пройшли акції «Дій за клімат»: небайдужих жителів різних українських міст закликали вступати в діалог із місцевою владою, говорити про пріоритетність зміни клімату та важливість дій для пом’якшення її впливу на Україну.

«Цього року така активна мобілізація по Україні продовжуватиметься – вона має охопити щонайменше 11 міст, у яких 8 вересня відбудеться кліматична мобілізація. В кожному місті пройде акція під назвою «Дій за клімат», – розповіла Мостова.

Під час цих акцій підвищуватимуть обізнаність людей щодо теми глобального потепління – проходитимуть лекції, панельні дискусії, фестивалі, круглі столи. Одна з глобальних цілей активістів – перехід на стовідсоткову відновлювану енергію.

Незважаючи на чималу кількість негативних прогнозів, вчені мають надію вирішити проблему. Один із методів – геоінженерія. Це навмисне втручання у природні системи планети з метою протидії кліматичним змінам.

Існує чимало запропонованих технік геоінженерії. Серед них – управління сонячним випромінюванням. Наприклад, у стратосферу вводиться аерозоль, щоб зменшити кількість сонячного світла, що досягає поверхні Землі. А отже, планета має охолоджуватися.

Але поки що такі методи надто ризиковані для повноцінного тестування, тож вчені, активісти та політики по всьому світі продовжують закликати до активних дій у боротьбі із глобальним потеплінням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG