Доступність посилання

ТОП новини

Побічні ефекти геоінженерії, яка може допомогти в порятунку планети


Геоінженерія, на яку покладають чимало надій, може виявитися не такою вдалою ідеєю
Геоінженерія, на яку покладають чимало надій, може виявитися не такою вдалою ідеєю

Людська діяльність наносить значну шкоду довкіллю. Як наслідок – глобальне потепління, яке вважають однією з найбільших екологічних проблем сьогодення. Кожен новий рік б’є температурні рекорди попереднього. А геоінженерія, на яку покладають чимало надій, може виявитися не такою вдалою ідеєю. Що це таке та якими побічними ефектами загрожує ідея «охолодити» планету?

Льодовики тануть, рівень морів піднімається, вода в них теплішає, а хвилі спеки стають інтенсивнішими. Ціна людської діяльності на планеті зростає, а вчені переконані у тому, що протягом наступних десятиліть глобальна температура буде лише продовжувати зростати, в основному саме за рахунок викидів парникових газів.

Але науковці не здаються. Завдяки так званій геоінженерії вони мають на меті анулювати шкоду, спричинену оточуючому середовищу.

Геоінженерія – що це?

  • Геоінженерія – це навмисне втручання у природні системи планети з метою протидії кліматичним змінам.
  • Існує чимало запропонованих технік геоінженерії. Одна з них – управління сонячним випромінюванням, метою якого є відображення невеликої частки енергії Сонця назад в космос, що протидіятиме підвищенню температури, викликаному збільшенням рівня парникових газів в атмосфері.
  • Простими словами, в стратосферу вводиться аерозоль, щоб зменшити кількість сонячного світла, що досягає поверхні Землі. А, отже, планета охолоджуватиметься.

«Скорочення викидів парникових газів – це найбезпечніший спосіб боротьби зі зміною клімату. Хоча пом’якшення її наслідків є необхідним, цього може виявитись недостатньо для підтримки стабільного клімату та здорового океану», – мовиться на сайті Оксфордської програми геоінженерії.

Ідею «позичили» у вулканічних виверженнях. Справа в тому, що вони «відправляють» в атмосферу гази, що створюють щось подібне завісі над планетою.

Ящик Пандори

Дослідники з університету Берклі вирішили з’ясувати, який вплив розпилення аерозолей зі змістом сіри матиме на урожайність планети. 8 серпня в науковому журналі Nature вони опублікували результати першого дослідження, яке відповідає на це запитання.

Висновки, щоправда, виявилися не зовсім втішними. Наслідки сонячної геоінженерії можуть повністю звести нанівець її користь. Так, потрапляння вулканічного газу в повітря знизить температури, що допоможе врожаю. Проте той самий газ водночас розсіюватиме сонячне світло і знизить рівень радіації, що потрапляє на поверхню, а це перешкоджатиме фотосинтезу, мовиться у статті The Atlantic.

Якщо думати про сонячну геоінженерію як про експериментальну операцію, то побічні ефекти лікування – а саме зміни в сонячному світлі – є настільки ж поганими, як і сама первісна хвороба
Джонатан Проктор

«Якщо думати про сонячну геоінженерію як про експериментальну операцію, то побічні ефекти лікування – а саме зміни в сонячному світлі – є настільки ж поганими, як і сама первісна хвороба», – прокоментував виданню результати спостережень один із вчених Джонатан Проктор.

Оскільки масштабні геоінженерні експерименти поки вважають надто ризикованими, вчені використали аналогові історичні приклади виверження вулканів 1982 року у Мексиці та 1991 року на Філіппінах й дослідили врожайність протягом десятиліть.

Висновок – зниження світла від управління сонячним випромінюванням завдасть шкоди зернам планети більше, ніж більш прохолодна температура допоможе їм.

Проте Проктор наголошує, що повністю відкидати ідею поки що зарано, і перші невдалі експерименти зовсім не означають, що ідея не варта глибшого дослідження.

Отож, як виглядає, свідоме маніпулювання людиною кліматичними умовами за допомогою сонячної геоінженерії є досить суперечливим питанням і може мати непередбачені наслідки, які ще треба буде детально вивчити. Перш ніж приступати до дій, вчені радять детальніше вивчити всі можливі ризики від процесу та зважити подальші можливі економічні переваги.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG