Доступність посилання

ТОП новини

Українці, імена яких фігурують у справі Манафорта


Рік Ґейтс – давній діловий партнер Пола Манафорта – у суді назвав нові імена українських клієнтів Манафорта
Рік Ґейтс – давній діловий партнер Пола Манафорта – у суді назвав нові імена українських клієнтів Манафорта

Розгляд справи Пола Манафорта, колишнього радника президентської кампанії Дональда Трампа, почався 31 липня в суді в місті Александрія у штаті Вірджинія. Політтехнолога звинувачують у банківському шахрайстві й ухиленні від сплати податків, зокрема використанні офшорних рахунків з метою приховати мільйони доларів, отримані за роботу на колишнього президента України Віктора Януковича. Але Янукович – не єдиний українець, ім’я якого пролунало на судових засіданнях.

Рік Ґейтс – давній діловий партнер політтехнолога Пола Манафорта – у суді назвав нові імена українських клієнтів Манафорта та інших залучених осіб і детально розповів про те, як саме американські політичні консультанти приховували отримані від українців мільйони доларів.

Які ж українські бізнесмени, політики та політичні партії фігурують у справі?

Віктор Янукович

Колишній президент України (2010–2014)

  • Манафорт почав працювати на команду Януковича вже після Помаранчевої революції в 2005 році. Через компанію Davis Manafort Partners він працював в Україні і Росії.
  • Прокурори стверджують, що політичний консультант використовував офшорні рахунки, щоб приховати понад 60 мільйонів доларів, отримані від Януковича.
  • «Манафорт повернув Януковича з політичної смерті», – заявив Ґейтс.
  • Коли ж колишній президент втік з України в 2014 році, за свідченнями Гейтса, Манафорт намагався зав’язати нові контракти, включаючи роботу на Петра Порошенка.
Віктор Янукович
Віктор Янукович

Рінат Ахметов

Український олігарх, колишній депутат, спонсор Партії регіонів

  • Фінансував співпрацю Манафорта з Партією регіонів та Януковичем Рінат Ахметов, про що раніше заявляв політичний консультант Тед Дівайн.
  • Саме Ахметов, який є власником компанії СКМ, познайомив Януковича з американським політичним консультантом. Він платив мільйони доларів за розробку бренду Партії регіонів, створення її платформи, структури та її виборчу кампанію, заявляв Ґейтс.
  • Гроші Ахметов переказував із рахунків компанії на Кіпрі на кіпрські рахунки Манафорта.
Рінат Ахметов
Рінат Ахметов

Петро Порошенко

Президент України з 2014 року

  • За словами Ґейтса, після Януковича Манафорт коротко працював на нинішнього президента України Петра Порошенка під час президентської виборчої кампанії 2014 року.
  • За ці послуги Манафортові не платили, сказав Ґейтс.
Петро Порошенко
Петро Порошенко
  • ​На запит Радіо Свобода в Адміністрації президента раніше заявляли, що команда Порошенка «ніколи не співпрацювала з Манафортом чи з його людьми», хоча такі пропозиції надходили.
  • 8 серпня прес-секретар Порошенка у відповідь на запит Радіо Свобода заявила: «У нас була зустріч, так. Але ніяких відносин» із командою Манафорта.
  • Стратег Порошенка, народний депутат Ігор Гринів підтвердив виданню «Українська правда» і агентству «Інтерфакс-Україна», що в 2014 році дійсно зустрічався з Манафортом з приводу співпраці, проте лише вислухав його пропозиції, і на цьому все закінчилося. Гринів припустив, що така інформація – це лінія захисту адвокатів Манафорта, щоб його сприйняли не лише як стратега втікача-Януковича, а як політтехнолога, здатного працювати з різними політичними силами.

«Опозиційний блок»

Прямий нащадок Партії регіонів

  • Ґейтс також заявив, що під час парламентських виборів 2014 року Манафорт працював на кампанію «Опозиційного блоку», який замінив партію колишнього проросійського президента Віктора Януковича.

Сергій Льовочкін

Бізнесмен, голова фракції «Опозиційний блок», за часів Януковича – голова його адміністрації

  • Ґейтс розповів судові, що в 2011 році компанії Манафорта отримували серед інших і платежі від українського бізнесмена Сергія Льовочкіна.
  • Бухгалтер Манафорта за його особистою вказівкою класифікував цей платіж як позику – для зменшення податків. Але Ґейтс засвідчив, що ці кошти насправді позикою не були.
Сергій Льовочкін
Сергій Льовочкін

Сергій Тігіпко

Бізнесмен, колишній депутат та віце-прем’єр-міністр

  • Іще один український клієнт Манафорта в Україні – Сергій Тігіпко. «Він мав власну політичну партію, але також підтримував Партію регіонів», – зазначив Ґейтс.
  • Тігіпко оплатив послуги лобіювання у США та ЄС таким же методом – переказом із кіпрського рахунку власної компанії на кіпрський рахунок Манафорта. Ґейтс заявив, що власноруч підготував документи, щоб ініціювати цей переказ.
Сергій Тігіпко
Сергій Тігіпко

Андрій Клюєв

Колишній віце-прем’єр-міністр, депутат, один із керівників Партії регіонів

  • Клюєв також був одним із тих, хто оплачував послуги Манафорта, заявив Ґейтс. Раніше повідомлялося, що «Європейським центром сучасної України» в Бельгії, який Манафорт заснував у 2012 році, безпосередньо керував один із віце-прем’єр-міністрів України.
  • Хто саме це був – із заяв спецпрокурора Роберт Мюллера, який керує розслідуванням, було достеменно невідомо, але, відповідно до штатного розкладу Кабміну, на той час цю посаду обіймали Сергій Арбузов, Валерій Хорошковський та Андрій Клюєв.
Андрій Клюєв
Андрій Клюєв

​Борис Колесніков

Колишній депутат, секретар президії Партії регіонів, екс-віце-прем’єр-міністр України

  • За словами Ґейтса, Борис Колесніков також був серед тих, хто сплачував послуги політтехнолога шляхом переказу грошей із рахунків власних фірм на Кіпрі на кіпрські рахунки Манафорта.
Рінат Ахметов, Ігор Ахметов, Борис Колесніков
Рінат Ахметов, Ігор Ахметов, Борис Колесніков

Костянтин Килимник

Громадянин України та Росії, керівник київського офісу Манафорта

  • Костянтин Килимник, політичний консультант і близький бізнес-партнер Манафорта, був другою людиною, окрім самого Ґейтса, яка мала доступ до банківських рахунків, де зберігалися українські гроші.
  • Саме він керував київським офісом Манафорта в період з 2005-го до 2015 року, і за часів президенства Януковича нібито був очима й вухами Манафорта в Адміністрації президента.
  • Мюллер пов’язує його із російськими спецслужбами. Килимник це заперечує.
  • За розслідуванням видання Bloomberg, Манафорт обговорював із Килимником злам електронної пошти Національного комітету Демократичної партії, коли вже працював на передвиборчий штаб Дональда Трампа. Килимник начебто розповідав, як відіграв роль у зміні програми Республіканської партії США щодо надання військової допомоги Україні влітку 2016 року. Тоді пункт про озброєння України було виключено з остаточного варіанту програми партії.

Як свідок у справі Манафорта, Рік Ґейтс 6 серпня в суді у США засвідчив, що багаті українські бізнесмени заплатили Манафортові мільйони доларів за політичні консультації в Україні через банківські перекази на рахунки на Кіпрі, створені для Манафорта.

Процес, який триває у Вірджинії, буде першим зі щонайменше двох. Другий має розпочатися у вересні у столичному окрузі Колумбія, що охоплює столицю США Вашингтон; головна увага цього процесу буде прикута до політичних питань. У червні 2016 року Манафорт був присутній на зустрічі функціонерів з оточення Трампа з громадянами Росії, які нібито мали у своєму розпорядженні компромат щодо кандидата в президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

Спеціальний прокурор Роберт Мюллер та його команда вже 14 місяців проводять розслідування щодо втручання Кремля у вибори в США.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG