Доступність посилання

ТОП новини

Ілон Маск про коронавірус, Марс і супутники


Ілон Маск, засновник та керівник високотехнологічної компанії SpaceX
Ілон Маск, засновник та керівник високотехнологічної компанії SpaceX

Людство має думати про майбутнє й пришвидшити темпи інновацій, а не піддаватися панічним настроям і завдавати шкоди економічному розвиткові. Про це говорив засновник та керівник високотехнологічної компанії SpaceX Ілон Маск на конференції Satellite 2020 у Вашингтоні. Також Маск відповів астрономам, які критикують його проєкти.

Чоловік у масці проти коронавірусу слухає виступ Ілона Маска на конференції Satellite 2020. Вашингтон, США. 9 березня 2020 року
Чоловік у масці проти коронавірусу слухає виступ Ілона Маска на конференції Satellite 2020. Вашингтон, США. 9 березня 2020 року

Засновник та керівник високотехнологічної компанії SpaceX Ілон Маск вважає, що людство, щоб вижити, має більше дбати про технологічний розвиток і стимулювати розвиток економіки. Із такими заявами Маск виступив на конференції Satellite 2020 у Вашингтоні 9 березня.

«Якщо ми не покращимо свої темпи інновацій, ми однозначно помремо до того, як дістанемось на Марс», – цитує слова Маска видання Bloomberg.

На тлі загального занепокоєння поширенням коронавірусу та впливом пандемії на світову економіку, Маск каже, що він особисто найбільше турбується, щоб його компанія могла здійснити політ на Марс ще за його життя.

«Якщо нам знадобилось 18 років лише щоб підготувати вихід людини на орбіту, ми маємо покращити нашу швидкість інновацій, або, дивлячись на минулі тенденції, мене вже не буде в живих до польоту на Марс», – сказав Маск.

Перероблений компанією Маска SpaceX прототип марсіанського колонізаційного корабля Starship
Перероблений компанією Маска SpaceX прототип марсіанського колонізаційного корабля Starship

Колонія землян на Марсі – не так швидко

Ілону Маску не вдалося приховати розчарування, що його плани, щодо швидкого створення колонії на Марсі, доводиться коригувати.

За задумкою Маска, це має бути абсолютно автономна система, яка зможе жити і розвиватися без контактів із Землею.

Місто на Марсі «повинне буде змогти вижити, навіть якщо кораблі постачання перестануть прибувати із Землі з різних причин», заявляв раніше Ілон Маск в інтерв'ю Ars Technica.

«Не важливо, чому це може станеться. Важливо те, що якщо ці кораблі перестануть прибувати, вимре це місто чи ні», – сказав Маск.

Щоб таке стало можливим, на думку Маска, треба врахувати кожну дрібницю, «мати всі інгредієнти».

«І ось у нас є все, крім вітаміну С. Що ж, прекрасно! Тепер ми захворіємо на цингу і помремо болючою смертю. Буде хріново. Ви будете повільно і болісно вмирати від нестачі вітаміну С. Так що нам потрібно перевірити, щоб на Марсі нам вистачило вітаміну С », – пояснює свій підхід Маск на конкретному прикладі.

За приблизними оцінками Маска, для створення самодостатньої колонії буде потрібно не менше мільйона тонн вантажів.

Головне технологічне перешкода, що стоїть на шляху місії на Марс – збудувати таку потужну багаторазову ракету, яка б могла забезпечити колоністів всім необхідним.

«Насправді, тільки одне має значення, і це – ракета, яку можна запустити повторно, і то дуже швидко. І вона повинна бути потужною і помірно великою», – каже Маск.

Starship працює над створенням марсіанських шатлів. Boca Chica
Starship працює над створенням марсіанських шатлів. Boca Chica

Маск заявляв раніше, що він хоче, щоб його багаторазова транспортна система Starship змогла запускати такі ракети тричі на день.

Вантажопідйомність кожного Starship – 100 тонн. Таким чином одна ракета зможе переміщати 300 тонн вантажів на добу.

Раніше Маск говорив, що на будівництво колонії на Марсі буде потрібно мінімум 20 років, за умови, що у SpaceX будуть 1000 вантажних кораблів Starship. Всі разом вони зможуть перевезти на Марс 100 тисяч тонн вантажів. Щоб доставити мінімальний мільйон тонн знадобиться 10 рейсів всій космічної флотилії. Якщо врахувати, що середній час польоту на Марс – 8 місяців плюс стільки ж назад, то тільки на переміщення необхідного мільйона тонн вантажів для колонії піде приблизно 15 років.

Але, як показав процес розробки таких шатлів, тільки на будівництво 1000 кораблів Starship може піти 30 років. Якщо до цього ще додати час на випробування, а тоді на переміщення вантажів на Марс, то все будівництво колонії землян на Марсі розтягнеться на півстоліття. ​

Ілон Маск
Ілон Маск

«Супутники Маска заважають астрономам»?

Ілон Маск також зробив заяву у відповідь на критику астрономів, які вважають, що супутники Маска можуть «засліплювати» радіотелескопи і заважають досліджувати зорі.

Мова іде про проект Starlink, який передбачає запуск на ближню орбіту Землі сотень супутників для забезпечення доступного високошвидкісного Інтернету.

Маск запевнив науковців, що помічене під час запуску яскраве віддзеркалення світла від супутників, було тимчасовим явищем. Світіння, за словами Маска, зникатиме одразу, як тільки супутники вийдуть на свою остаточну орбіту.

Із травня 2019 року SpaceX запустила в космос близько 300 супутників Starlink із запланованих 42 000.

Телескоп
Телескоп

«Тепер, коли супутники дійсно на орбіті, я був би вражений, якби хтось міг сказати мені, де всі вони розташовані. Я не зустрічав жодної людини, хто міг би сказати мені, де вони всі. Я маю на увазі, що це не така велика проблема»,– пожартував Маск.

Попри такі заяви, у січні 2020 SpaceX почала тестування спеціального покриття для супутників, яке б так відбивало світло, щоб зробити апарати менш помітними.

Маск також підтвердив, що його компанія проводить різні експерименти у цьому напрямку, зокрема, забарвлюють антени в чорний колір замість білого і працюють над створенням спеціальних навісів, щоб супутники відбивали менше світла.

Маск про коронавірус

Засновник та керівник високотехнологічної компанії SpaceX Ілон Маск негативно ставиться до поширення панічних настроїв щодо коронавірусу та обмежень, що негативно впливають на економіку.

«Тупо панікувати через коронавірус», – написав Маск у Twitter

Читайте ще:

Російсько-європейську місію на Марс перенесли через технічні проблеми і коронавірус​

Світові ринки знову різко впали після оголошення ВООЗ про пандемію COVID-19​

Космічна вантажівка компанії SpaceX вирушила до МКС

Космічний туризм та нові антибіотики штучного інтелекту: кілька новин зі світу науки і технологій​

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG