Доступність посилання

ТОП новини

У 2017 році українці витратили 14 мільярдів гривень на ліки без доведеної ефективності – активісти


Загалом за минулий рік українці залишил в аптеках майже 54 мільярди гривень
Загалом за минулий рік українці залишил в аптеках майже 54 мільярди гривень

У 2017 році населення України купило в аптеках на 14 мільярдів гривень ліки, чия ефективність не підтверджена – про це йдеться в дослідженні, проведеному з ініціативи Центру протидії корупції. Дослідження виконали за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

За даними звіту, українці в 2017 році витратили в аптеках загалом майже 54 мільярди гривень, з них 26%, тобто 14 мільярдів – на гомеопатичні, фітотерапевтичні ліки та інші препарати без клінічно доведеної ефективності.

«Витрати на медикаменти є значною частиною витрат для українських сімей і сумно уявляти, що частина цих коштів може йти на ліки без доведеної ефективності», — зазначає лікар і директорка програми Громадського здоров’я міжнародного фонду «Відродження» Вікторія Тимошевська.

Як приклад автори дослідження наводять препарат, який є витяжкою з телячої крові – минулого року він обійшовся українським хворим у 342 мільйони гривень і посів друге місце в загальному рейтингу продажів ліків, однак визнаних у світі наукових підстав для його застосування немає.

Юристка Центру протидії корупції Олена Щербан також вказує на те, що за останні п’ять років з бюджету Україні майже 37 мільйонів доларів пішли на препарати без доведеної ефективності. Згідно з дослідженням, у 2017 році на такі ліки пішло 183 мільйони гривень бюджетних коштів в ході госпітальних закупівель.

Читайте також: «Український ЛОР-лікар досліджує препарати, які здатні відновити слух після прийому медикаментів​»

Активісти сподіваються, що із запровадженням національного переліку основних лікарських засобів, який набув чинності 2018 року, в закупівлях лікарень стане менше ліків без доведеної ефективності. При цьому до централізованих закупівель Міністерства охорони здоров’я в авторів звіту претензій немає.

На початку серпня 2018 року МОЗ повідомило, що державні закупівлі лікарських препаратів дозволили покрити загальну потребу в ліках на 45%.

XS
SM
MD
LG