Доступність посилання

ТОП новини

Алієв допускає «культурну автономію» для вірмен Карабаху


Президент Азербайджану Ільгам Алієв
Президент Азербайджану Ільгам Алієв

Президент Азербайджану Ільгам Алієв не виключив можливості надання «культурної автономії» Нагірному Карабаху. Про це азербайджанський лідер заявив в інтерв’ю державному телеканалу АзТБ.

Алієв навів приклад «розвинених країн Європи», в яких у людей «є певні права в рамках своїх муніципалітетів і громад». Які саме це країни, президент Азербайджану не уточнив, додавши лише, що у вірмен, які проживають на території країни, «теж можуть бути подібні контакти».

При цьому Алієв заявив, що «ніколи не дозволить створити на території Азербайджану другу вірменську державу», і що його армія продовжить відвойовувати «окуповані землі».

21 жовтня прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що конфлікт у Нагірному Карабасі не має дипломатичного розв’язання. Пашинян закликав мерів вірменських міст організувати добровільні загони, а населення «взяти зброю в руки».

Відразу після цього МЗС Вірменії виступило із заявою, що суперечить словам голови уряду. У відомстві наголосили, що розв’язати конфлікт можна лише мирним шляхом.

І Баку, і Єреван, попри офіційно оголошене тимчасове перемир’я і переговори про розв’язання конфлікту, повідомляють про продовження обстрілів. У Нагірному Карабаху заявили, що від кінця вересня в боях загинуло понад 800 вірменських військових. Азербайджан свої військові втрати не розкриває, повідомляючи лише про десятки жертв серед цивільних.

Конфлікт у Нагірному Карабасі і прилеглих до нього районах Азербайджану, які з початку 1990-х років контролювали підтримувані Єреваном етнічні вірменські сили, загострився наприкінці вересня. Азербайджан розпочав масштабний наступ із метою відновити контроль над приблизно 20% своєї міжнародно визнаної території. Про повну підтримку дій Баку заявила Туреччина.

XS
SM
MD
LG