Доступність посилання

ТОП новини

Заарештованій у РФ журналістці Радіо Свобода Алсу Курмашевій висунули обвинувачення


Раніше Алсу Курмашеву заарештували на час слідства до початку грудня
Раніше Алсу Курмашеву заарештували на час слідства до початку грудня

Слідчий комітет Росії 26 жовтня звинуватив журналістку татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Алсу Курмашову за кримінальною статтею про невиконання обов’язку зареєструватися так званим іноземним агентом. Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода Ідель.Реалії.

Раніше Курмашеву заарештували на час слідства до початку грудня.

Журналістку звинувачують за третьою частиною статті 330.1 Кримінального кодексу РФ. У ній йдеться про реєстрацію іноагентів, які здійснюють «цілеспрямований збір відомостей у галузі військової, військово-технічної діяльності Росії», які при їх отриманні іноземними джерелами «можуть бути використані проти безпеки країни».

Російське слідство вважає, що журналістка мала сама надати документи для включення її до реєстру іноагентів. Міністерство юстиції Росії її до списку не внесло. Це перша кримінальна справа за цією статтею у Росії, яку порушили проти журналіста. Курмашева провину не визнає.

Читайте також: Росія: суд відправив до СІЗО журналістку регіональної служби Радіо Свобода

Курмашева — громадянка Сполучених Штатів та Росії, живе у Празі зі своїм чоловіком та двома дітьми. До Росії вона приїхала у травні у термінових сімейних справах. Спочатку її затримали при спробі вилетіти з країни та оштрафували за невиконання вимоги про реєстрацію американського громадянства в російських органах влади. 18 жовтня було оголошено про нове звинувачення на її адресу.

Затримання та арешт журналістки засудили представники американської влади, Євросоюз і неурядові організації. Представник Державного департаменту США Меттью Міллер на пресконференції заявив, коментуючи справу, що для Вашингтона «немає важливішого пріоритету, ніж безпека громадян США за межами країни».

Виконувач обов’язків президента медіакорпорації РВЄ/РС Джеффрі Гедмін у понеділок заявив, що глибоко розчарований рішенням суду про арешт журналістки. Він закликав негайно звільнити Курмашеву.

Форум

XS
SM
MD
LG