Доступність посилання

ТОП новини

Асад дозволив використовувати хімічну зброю в Ідлібі – ЗМІ


Сирійці протестують проти режиму Асада в провінції Ідліб, 7 вересня 2018 року. Наступного дня регіон обстріляли сирійські та російські військові літаки
Сирійці протестують проти режиму Асада в провінції Ідліб, 7 вересня 2018 року. Наступного дня регіон обстріляли сирійські та російські військові літаки

Президент Сирії Башар Асад дозволив своїй армії використання хлору під час нападу на провінцію Ідліб, повідомляє американське видання The Wall Street Journal із посиланням на свої джерела.

При цьому президент США Дональд Трамп погрожував вдатися до нападу, якщо Асад «влаштує різанину» в Ідлібі. Ця провінція – останній оплот для 70 тисяч бійців опозиції, серед яких є пов’язані з «Аль-Каїдою». Також у регіоні проживає три мільйони цивільних.

8 вересня російська й сирійська авіація обстріляли провінцію. Авіаудари були завдані на наступний день після переговорів щодо ситуації в Ідлібі. У них брали участь президенти Ірану, Туреччини й Росії.

Читайте також: «США запровадили санкції проти постачальників палива за допомогу режиму Асада й «ІД»

Угоди для запобігання удару по провінції на переговорах досягти не вдалося. Раніше ці країни уклали договір про узгодження дій на час військової операції в Сирії.

Вашингтон вже погрожував відреагувати, якщо Асад ще раз застосує проти сирійського населення хімічну зброю.

В ООН і Держдепартаменті США раніше заявляли, що побоюються гуманітарної катастрофи в Ідлібі в разі початку наступу.

За припущенням ООН, близько 800 тисяч мирних жителів Ідлібу можуть бути змушені залишити свої будинки в разі масштабних бойових дій.

Внаслідок війни в Сирії від 2011 року вже загинули понад 400 тисяч людей, мільйони залишилися без домівок.

XS
SM
MD
LG