Доступність посилання

ТОП новини

Аваков розповів у США про «механізм малих кроків» для деокупації Донбасу


Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков 12 лютого в Інституті Миру в столиці США Вашингтоні розповів про запропоновані його відомством механізми повернення окупованих територій Донбасу, повідомляє сайт МВС.

«Ми пропонуємо новий формат, який потребує підтримки світової громадськості. Ми назвали нашу стратегію деокупації і реінтеграції Донбасу «Механізмом малих кроків», бо вважаємо, що досягти бажаного результату можна лише крок за кроком», – сказав Арсен Аваков.

На думку міністра, реалізації цього механізму має передувати підготовчий етап: формування необхідного правового поля, введення комунікаційної стратегії, визначення статусу Спеціальної міжнародної миротворчої місії.

«У нас немає конфлікту на релігійному підґрунті, немає конфлікту на етнічному підґрунті. Конфлікт в Україні нав’язаний ззовні. Тому миротворча місія, яка буде працювати, повинна бути орієнтована і на це, а також працювати спільно з українськими правоохоронцями та представниками місцевих громад», – вказав Аваков.

Арсен Аваков майже рік розповідає про «тактику дрібних кроків» для деокупації Донбасу. У липні 2018 року прес-служба МВС повідомляла точку зору міністра, згідно з якою державний устрій, цілісність кордонів, євроатлантична інтеграція України, статус Криму та деякі інші питання не можуть бути предметом дискусії в стратегії деокупації Донбасу.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули близько 13 тисяч людей.

Управління верховного комісара ООН із прав людини оцінює загальне число жертв, пов’язаних із конфліктом в Україні станом на 31 грудня 2018 року, в 40-43 тисячі (включно з пораненими – ред.).

XS
SM
MD
LG