Доступність посилання

ТОП новини

Президент Австрії підтримав дострокові вибори парламенту


Президент Австрії Александр ван дер Беллен
Президент Австрії Александр ван дер Беллен

Президент Австрії Александр ван дер Беллен підтримує дострокові вибори в парламент після скандалу з участю віце-канцлера Гайнца-Крістіана Штрахе. Ван дер Беллен заявив, що лише вибори можуть врятувати репутацію країни.

Президент 19 травня обговорить наступні кроки з канцлером Австрії Себастьяном Курцем. Сам Курц раніше сказав, що вибори мають відбутися якомога швидше. Крім того, ввечері 18 травня він оголосив про припинення коаліції з ультраправою «Австрійської партією свободи», яку очолює Штрахе.

18 травня віце-канцлер Австрії Гайнц-Крістіан Штрахе оголосив про відставку після того, як медіа оприлюднили запис, на якому він обговорює фінансування з боку нібито російської підприємниці перед виборами до парламенту країни.

Напередодні німецькі газета Süddeutsche Zeitung і журнал Spiegel опублікували відеозапис розмови Штрахе на віллі на Ібіці (Іспанія) в 2017 році. Його співрозмовниця називає себе росіянкою Оленою Макаровою. Вона пропонує Штрахе, який очолює праворадикальну Австрійську партію свободи, фінансову і політичну підтримку на виборах, вимагаючи у відповідь послуги для свого бізнесу.

Згідно із записом, Штрахе обговорює можливість забрати державні замовлення у найбільшої австрійської будівельної компанії Strabag і віддати їх компанії росіянки. За оцінкою видань, жінка, з якою говорив Штрахе, була підставною фігурою. Крім них двох, на віллі був присутній Йоханн Гуденус, який зараз є головою фракції Австрійської партії свободи в нижній палаті Федеральних зборів країни.

Штрахе заявив, що не порушував ніяких законів, а відеозапис зафіксував «незручну п'яну справу». Його зустріч на Ібіці перевірить прокуратура Австрії.

XS
SM
MD
LG