Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС Росії пояснили затримання суден в Азовському морі: маємо право


Речниця МЗС Росії Марія Захарова
Речниця МЗС Росії Марія Захарова

У міністерстві закордонних справ Росії 20 вересня пояснили затримання суден в Азовському морі, що прямують до українських портів.

«Дії Росії щодо перевірки суден спрямовані лише на забезпечення безпеки в акваторії Азовського моря і Керченської протоки. Вони не суперечать жодним нормам міжнародного права, які можуть застосовуватися до цієї акваторії. Право Росії здійснювати такі дії недвозначно підтверджується практикою інших держав, які реалізують свої суверенні права щодо внутрішніх вод», – передає власний кореспондент агенції УНІАН у Москві заяву речниці МЗС Росії Марії Захаоїров.

Вона визнала, що західні країни, зокрема, США, вважають дії російських прикордонників як ігнорування Росією міжнародних норм і розглядають їх як частину кампанії з дестабілізації в Україні.

Захарова нагадала, що «міжнародне право і статус Азовського моря і Керченської протоки визначено двосторонніми міжнародними договорами, а саме договорами між РФ і Україною про російсько-український державний кордон від 28 січня 2003 року і договором між РФ і Україною про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 24 грудня 2003 року».

«Даним документом підтверджено, що, цитую: «Азовське море і Керченська протока історично є внутрішніми водами РФ і України», – сказала Захарова.

Також на цю тему: Росія має на меті окупацію Азовського моря – Порошенко

Із другої половини квітня російські прикордонники почали зупиняти для огляду іноземні та українські судна, які прямують до українських портів або з них. У Державній прикордонній службі зазначають, що Україна є заручником угоди 2004 року про співробітництво між Україною та РФ в Азовському морі та Керченській протоці, що визначає Азовське море як море внутрішнього користування двох держав. Таким чином, як російські, так і українські прикордонники можуть оглядати ті судна, які, на їхню думку, викликають якісь підозри.

За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, Росія застосовує передбачений угодою контроль для того, щоб погіршити свободу судноплавства в Азовському морі та створити тиск в інших питаннях, зокрема щодо окупованого Криму.

XS
SM
MD
LG