Доступність посилання

ТОП новини

Українські використані батарейки вперше поїхали на переробку


Один мільйон відпрацьованих батарейок, або приблизно 20 тонн, сьогодні вирушають з Києва на переробку до Румунії. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Це перша партія батарейок в українській історії, яка не псуватиметься на складах і не поїде на звалище, а буде перероблена без шкоди для довкілля, пояснила журналістам координаторка вивезення цих відходів, очільниця руху «Батарейки, здавайтеся!» Любов Колосовська.

За її словами, вивезення і переробку цього разу оплатили «Епіцентр» та інші торговельні мережі, в яких продаються батарейки, а також близько 100 компаній та організацій, які збирали їх.

Одна батарейка, пояснює Колосовська, забруднює важкими металами та солями до 16 квадратних метрів ґрунту, такими є результати українських і західних досліджень. При цьому перша партія батарейок для переробки – це лише один відсоток від обсягу, який імпортують до України щороку, наголошує Любов Колосовська.

Відтак вона закликає Верховну Раду ухвалити вже поданий до неї законопроєкт номер 2207-1, який регламентує поводження з батарейками, та зобов’язує фінансувати їхню переробку тих, хто їх виробляє та продає. Наразі українські закони не передбачають європейських підходів до поводження з такими відходами.

Київська міська державна адміністрація, яка також долучилася до відправлення пілотної партії батарейок, так само налагодила їхній збір у столиці, та готується вивозити до переробників власну партію цих відходів, обсягом щонайменше 70 тонн.

В Україні немає жодного підприємства, яке офіційно переробляє батарейки, єдине експериментальне виробництво у Львові мало невеликі масштаби та закрилося, наголошують представники «Батарейки, здавайтеся!».

Що ж до інвестування в українську переробку, то вона буде можливою лише після того, як всі виробники та продавці батарейок в Україні відповідатимуть за їхній збір та платитимуть за утилізацію, пояснюють активісти.

XS
SM
MD
LG